ISO 27001 en ISO 27002 overgenomen als Europese normen

De ISO 27001 en ISO 27002, de belangrijkste internationale normen voor informatiebeveiliging, zijn recentelijk overgenomen als Europese normen. Beide normen worden hierdoor in alle Europese landen als nationale norm gepubliceerd en conflicterende nationale normen worden ingetrokken. Inhoudelijk zijn de normen ongewijzigd.

ISO 27001 ‘Informatietechnologie - Beveiligingstechnieken - Managementsystemen voor informatiebeveiliging – Eisen’ is een norm die in 2013 is gepubliceerd en wereldwijd als basis wordt gebruikt voor informatiebeveiliging. In 2015 is de bijbehorende ISO 27002 ‘Informatietechnologie - Beveiligingstechnieken - Praktijkrichtlijn met beheersmaatregelen op het gebied van informatiebeveiliging’ gepubliceerd. Deze richtlijn bevat praktische handvatten voor de implementatie van ISO 27001.

Voor de Nederlandse markt verandert niets

Beide normen zijn in Nederland al overgenomen als nationale NEN-norm, waardoor er voor de Nederlandse markt niets veranderd. Beide normen zijn nu ook als Europese norm gepubliceerd en hierdoor verkrijgbaar als NEN-EN-ISO/IEC 27001:2017 en NEN-EN-ISO/IEC 27002:2017. Inhoudelijk is er aan de normen niets veranderd. Wel bevatten de Europese versies een extra voorwoord, waarin de status van de Europese wordt uiteen wordt gezet.

NEN biedt de training ‘ISO 27001: informatiebeveiliging in de praktijk’ aan, waarin deelnemers in twee dagen leren hoe zij een risicoanalyse uitvoeren en hoe zij gestructureerd een eenvoudig te onderhoud Information Security Management Systeem (ISMS) kunnen opzetten, invoeren en beheren volgens ISO 27001. Daarnaast gaan deelnemers aan de slag aan de hand van praktijkvoorbeelden en cases. Ook krijgen zij hulpmiddelen aangereikt voor het opzetten van een eigen ISO 27001 ISMS-systeem.

Meepraten over normen

Belanghebbende partijen worden door de NEN uitgenodigd mee te praten over de ontwikkeling van normen op dit gebied. Hiervoor kunnen zij terecht bij de normcommissie 381 027 ‘Informatiebeveiliging, Cyber security en Privacy’, die zich bezig houdt met het vaststellen van nationale normen voor informatiebeveiliging en cryptografie. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar kid@nen.nl.

Lees ook
Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1