Interpol arresteert meesterbrein achter CEO fraude

Handboeien

Een Nigeriaanse man is door Interpol gearresteerd wegens betrokkenheid bij onder andere CEO fraude. Dit is een vorm van cybercrime waarbij aanvallers zich voordoen als de CEO van een bedrijf om medewerkers te overtuigen een groot geldbedrag op hun rekening over te schrijven.

Trend Micro meldt in een blogpost dat de man wordt gezien als het meesterbrein achter een reeks fraudezaken, waaronder CEO fraude, datingfraude en zogeheten ‘419 scams’. Bij deze laatste aanvallen wordt slachtoffers een groot geldbedrag in het vooruitzicht gesteld, dat zij kunnen bemachtigen door vooraf geld voor te schieten.

60 miljoen dollar

De Nigeriaanse man zou hebben samengewerkt met aanvallers uit zowel Nigeria, Maleisië en Zuid-Afrika. In totaal zouden de aanvallers 60 miljoen dollar hebben buitgemaakt. Een van de slachtoffers is volgens Trend Micro zelfs voor 15 miljoen dollar het schip in gegaan.

Trend Micro stelt het meesterbrein achter de aanvallen op het spoor te zijn gekomen tijdens een onderzoek uit 2014 naar malware die gebruikt werd voor CEO fraude. De command en control (C&C) servers van deze malware zouden hebben geleid tot de Nigeriaanse man. Trend Micro heeft deze informatie vervolgens hebben gedeeld met Interpol, wat uiteindelijk heeft geleid tot de arrestatie van de man in juni 2016.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1