Internetgebruikers ‘snacken’ vooral op smartphones en tablet

tablet-mobiel

Het internetgebruik op mobiele devices (smartphone en tablet) verschilt aanzienlijk van het gebruik op de pc of laptop. Gebruikers vertonen op mobiele devices ‘snackgedrag’: veel korte sessies van nauwelijks één minuut. Op de pc en laptop duurt een sessie een stuk langer, namelijk ongeveer een halfuur. Ook valt op dat gebruikers op mobiele devices veel vaker websites bezoeken, maar wel minder verschillende websites.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Trends in internetgebruik’ dat SIDN, het bedrijf achter .nl, in samenwerking met marktonderzoeksbureau GfK heeft uitgevoerd. Voor dit onderzoek is onder andere het internetgebruik van 10.000 gebruikers over meerdere apparaten gedurende acht maanden geanalyseerd. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd tijdens het ECP Jaarcongres.

Apps vervangen websites niet

Het onderzoek laat verder zien dat apps de rol van domeinnamen of websites niet overnemen. Apps zijn vooral populair op smartphones. Op het grotere scherm van een tablet neemt het gebruik van apps af en dat van de browser toe. Het aantal apps dat mensen gebruiken is beperkt. Slechts een minderheid van de Nederlandse bedrijven ziet apps als belangrijk voor hun online strategie gezien worden. Wel valt op dat de populariteit van bookmarks de laatste jaren gedaald is. Mogelijk is de functie hiervan op mobiele devices deels door apps overgenomen.

.nl is het meest bezochte domein onder Nederlandse internetgebruikers. Het merendeel van de unieke url’s die zij bezoeken heeft een .nl-extensie. Ook brengen zij op website met een .nl-domeinnaam de meeste tijd door. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het aandeel van .nl-domeinnamen op mobiele devices nog hoger ligt dan op pc’s en laptops. Vooral tablet- en phabletgebruikers bezoeken veel .nl-domeinnamen, omdat zij in tegenstelling tot smartphonegebruikers, relatief veel webshops bezoeken. Deze hebben vaker dan andere websites een .nl-extensie.

.nl-domeinnaam voor eigen bedrijf

De metingen en enquêtes geven aan dat consumenten domeinnamen ook in de toekomst blijven gebruiken. Daarbij valt op dat vooral .nl-domeinnamen steeds meer als een serieuze internettoepassing gezien worden. Jongeren bezoeken relatief veel andere domeinnamen dan .nl voor social media en gaming, maar geven desgevraagd toch de voorkeur aan het registreren van een .nl-domeinnaam voor zakelijk gebruik (eigen onderneming, zzp’er). Privésites en een eigen e-mailadres worden steeds minder populair als toepassing van een eigen domeinnaam.

Meer over
Lees ook
Chinees bedrijf: ‘Onze beveiligingscamera’s zijn gebruikt in DDoS-aanval op Dyn’

Chinees bedrijf: ‘Onze beveiligingscamera’s zijn gebruikt in DDoS-aanval op Dyn’

Een flink aantal beveiligingscamera’s van het Chinese bedrijf Hangzhou Xiongmai Technology Co. zijn ingezet tijdens de recente DDoS-aanval op DNS-provider Dyn. Door deze aanval waren een flink aantal populaire websites moeilijk tot niet bereikbaar. Dit heeft Hangzhou Xiongmai Technology Co. bekend gemaakt tegenover persbureau Bloomberg. De DDoS-aa1

Miljoenen IP-adressen betrokken bij aanval op DNS-provider Dyn

Miljoenen IP-adressen betrokken bij aanval op DNS-provider Dyn

Bij de grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zijn tientallen miljoenen IP-adressen betrokken geweest. Het gaat vermoedelijk om Internet of Things (IoT)-apparaten, die door de Mirai malware in een botnet zijn ondergebracht. Dit meldt Dyn in een verklaring over de aanval. Door de aanval waren verschillende populaire websites waaronder GitHub1

Beveiligingsexpert: ‘Iemand probeert het breekpunt van het internet te vinden’

Beveiligingsexpert: ‘Iemand probeert het breekpunt van het internet te vinden’

Iemand probeert al twee jaar lang de digitale beveiliging uit van bedrijven die kritieke componenten van het internet beheren. Het gaat om nauwkeurig opgezette aanvallen die bedoeld zijn om het breekpunt van het internet in kaart te brengen en te onderzoeken hoe deze bedrijven zichzelf tegen cyberaanvallen wapenen. Hiervoor waarschuwt beveiligings1