Internetgebruikers ‘snacken’ vooral op smartphones en tablet

tablet-mobiel

Het internetgebruik op mobiele devices (smartphone en tablet) verschilt aanzienlijk van het gebruik op de pc of laptop. Gebruikers vertonen op mobiele devices ‘snackgedrag’: veel korte sessies van nauwelijks één minuut. Op de pc en laptop duurt een sessie een stuk langer, namelijk ongeveer een halfuur. Ook valt op dat gebruikers op mobiele devices veel vaker websites bezoeken, maar wel minder verschillende websites.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Trends in internetgebruik’ dat SIDN, het bedrijf achter .nl, in samenwerking met marktonderzoeksbureau GfK heeft uitgevoerd. Voor dit onderzoek is onder andere het internetgebruik van 10.000 gebruikers over meerdere apparaten gedurende acht maanden geanalyseerd. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd tijdens het ECP Jaarcongres.

Apps vervangen websites niet

Het onderzoek laat verder zien dat apps de rol van domeinnamen of websites niet overnemen. Apps zijn vooral populair op smartphones. Op het grotere scherm van een tablet neemt het gebruik van apps af en dat van de browser toe. Het aantal apps dat mensen gebruiken is beperkt. Slechts een minderheid van de Nederlandse bedrijven ziet apps als belangrijk voor hun online strategie gezien worden. Wel valt op dat de populariteit van bookmarks de laatste jaren gedaald is. Mogelijk is de functie hiervan op mobiele devices deels door apps overgenomen.

.nl is het meest bezochte domein onder Nederlandse internetgebruikers. Het merendeel van de unieke url’s die zij bezoeken heeft een .nl-extensie. Ook brengen zij op website met een .nl-domeinnaam de meeste tijd door. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het aandeel van .nl-domeinnamen op mobiele devices nog hoger ligt dan op pc’s en laptops. Vooral tablet- en phabletgebruikers bezoeken veel .nl-domeinnamen, omdat zij in tegenstelling tot smartphonegebruikers, relatief veel webshops bezoeken. Deze hebben vaker dan andere websites een .nl-extensie.

.nl-domeinnaam voor eigen bedrijf

De metingen en enquêtes geven aan dat consumenten domeinnamen ook in de toekomst blijven gebruiken. Daarbij valt op dat vooral .nl-domeinnamen steeds meer als een serieuze internettoepassing gezien worden. Jongeren bezoeken relatief veel andere domeinnamen dan .nl voor social media en gaming, maar geven desgevraagd toch de voorkeur aan het registreren van een .nl-domeinnaam voor zakelijk gebruik (eigen onderneming, zzp’er). Privésites en een eigen e-mailadres worden steeds minder populair als toepassing van een eigen domeinnaam.

Meer over
Lees ook
Start-up beschermt connected auto's tegen hackers

Start-up beschermt connected auto's tegen hackers

Steeds meer auto's zijn rechtstreeks met het internet verbonden. Dit is handig, maar levert ook risico's op. Zo kunnen kwaadwillenden dankzij de internetverbinding systemen in auto's hacken en voor gevaarlijke situaties zorgen. De start-up Argus Cyber-Security komt met een oplossing die 'connected auto's' moet beschermen. Argus Cyber-Security werk1

Europol waarschuwt voor dodelijke hacks van pacemakers en insulinepompen

Europol waarschuwt voor dodelijke hacks van pacemakers en insulinepompen

Europol waarschuwt voor de gevaren van de koppeling van elektrische en elektronische apparaten met het internet. Deze apparaten kunnen dankzij deze verbinding worden gehackt. Zeker in de zorg kan dit tot enorme risico's leiden. Zo kunnen cybercriminelen pacemakers of insulinepompen ontregelen. Europol spreekt dan ook over moorden die online geplee1

Website verzamelt zoekresultaten die Google juist onzichtbaar maakt

Website verzamelt zoekresultaten die Google juist onzichtbaar maakt

Google moet van de rechter zoekresultaten verwijderen die een inbreuk maken op de privacy van gebruikers. Dit is echter geen garantie dat de gewraakte zoekresultaten niet meer online te vinden zijn. De websites worden namelijk niet fysiek verwijderd, maar alleen onzichtbaar gemaakt. Een nieuwe tool verzamelt deze onzichtbaar gemaakte webpagina's.1