Internationale techbedrijven voor 100 miljoen dollar opgelicht

Handboeien

Twee grote internationale techbedrijven zijn opgelicht door een oplichter die zich voordeed als een Aziatische hardwarefabrikant. De bedrijven hebben in totaal ruim 100 miljoen dollar overgemaakt naar de oplichter. De Litouwse politie heeft een verdachte gearresteerd in de zaak.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het is niet duidelijk om welke twee techbedrijven het gaat. Wel is duidelijk dat het ene bedrijf internet-gerelateerde producten en diensten levert, terwijl het andere bedrijf actief is met een sociaal netwerk. Beide bedrijven zouden wereldwijd actief zijn. Gezien het geldbedrag dat is buitgemaakt lijkt het om grote bedrijven te gaan.

Variant op Business Email Compromise

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat het gaat om een geval van Business Email Compromise (BEC), in Nederland ook wel CEO-fraude genoemd. Hierbij doet een oplichter zich voor als een hooggeplaatste manager van een bedrijf en verzoekt een medewerker van de financiële afdeling een groot geldbedrag over te schrijven. In dit specifieke geval is een variant op BEC ingezet, waarbij de aanvaller zich voordeed als een Aziatische hardwarefabrikant. Om zijn verhaal geloofwaardiger te maken zou de oplichter een bedrijf hebben geregistreerd onder een naam die veel lijkt op die van een legitieme hardwarefabrikant. Om welke fabrikant het gaat is niet bekend gemaakt.

De verdachte is aangeklaagd wegens fraude, witwassen en identiteitsfraude. Voor fraude en witwassen kan de man een celstraf van maximaal 20 jaar opgelegd krijgen. De minimumcelstraf op identiteitsdiefstal is twee jaar.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1