Intel Security: “Doe een mobiele check-up op Safer Internet Day”

mobiele-beveiliging

Gemiddeld zijn we 32.850 minuten per jaar bezig met onze mobiele telefoon. 82% van de Nederlanders heeft vandaag de dag een smartphone. Desondanks waarschuwt Intel Security dat we onvoldoende bewust zijn van de risico’s waaraan wij onszelf blootstellen. Daarnaast weten we niet goed welke maatregelen we hiertegen moeten nemen. Zo blijkt één op de vijf mobiele gebruikers in Nederland op zijn of haar smartphone geen pincode of wachtwoord te hebben ingesteld. Intel Security roept Nederlanders daarom op Safer Internet Day te gebruiken om een mobiele check-up uit te voeren.

De gemiddelde mobiele gebruiker in Europa heeft 26 actieve apps op zijn telefoon(3). Apps vormen de belangrijkste bron van malware op smartphones en tablets: slimme fraudeurs kunnen er voor zorgen dat een kwaadaardige app er volkomen veilig en betrouwbaar uitzien. Zo vinden ze hun weg naar de gerenommeerde app stores. Onderzoek door McAfee Labs laat zien dat maar liefst 80 procent van de Android-apps bijhoudt wat u doet en persoonlijke informatie over u verzamelt. Van deze apps, die dus geen respect hebben voor uw privacy, bevat 35 procent kwaadaardige software.

Onbewust informatie prijsgeven

In het kader van Safer Internet Day heeft Intel Security een nieuw onderzoek laten uitvoeren naar digitale veiligheid. Hieruit blijkt dat mobiele gebruiker onbewust allerlei persoonlijke informatie prijsgegeven. Dat doen ze door apps te downloaden en te installeren zonder de bijbehorende voorwaarden te lezen. Een verontrustend aantal mobiele gebruikers geeft aan geen enkele aandacht te besteden aan die algemene voorwaarden. Als belangrijkste reden wordt tijdgebrek genoemd, maar vaak is het ook simpelweg een kwestie van gebrek aan interesse, omdat ze die app hoe dan ook willen hebben.

“We kiezen ervoor om ons digitale leven steeds meer via mobiele apparaten te voeren. Daarom moeten we alles op alles zetten om er voor te zorgen dat we weer de controle krijgen over onze persoonlijke gegevens, die we nu op een presenteerblaadje aan de eerste de beste cybercrimineel overhandigen”, zegt Marina Spelbrink van Intel Security. “Ieder jaar zien we het aantal beveiligingsincidenten op mobiele apparaten toenemen, omdat steeds meer mensen kiezen voor gemak boven privacy en veiligheid.”

Digitale gezondheid

“Safer Internet Day moet een jaarlijkse herinnering zijn om de balans van ons digitale leven op te maken, en om te zorgen voor een optimale digitale ‘gezondheid’”, concludeert Spelbrink. De Safer Internet Day van dit jaar is volgens Intel Security een mooie aanleiding voor gebruikers om hun mobiele beveiliging op orde te brengen en zichzelf te beschermen tegen cyberdiefstal en verlies van persoonlijke data. Daarom heeft Intel Security de volgende checklist voor een ‘mobiele check-up’ samengesteld:

  1. Kijk goed wat uw apps allemaal doen. Gebruik beveiligingssoftware om de machtigingen van apps te controleren, zodat verdachte verzoeken voor locatie-, contact- en accountgegevens boven water komen. Denk in het vervolg goed na voordat u dit soort toestemmingen verleent aan apps.
  2. Voorzie al uw mobiele apparaten van een pincode of wachtwoord. Dit is een eenvoudige maar doeltreffende stap om uw waardevolle gegevens te beschermen tegen al te nieuwsgierige blikken.
  3. Maak een back-up... vandaag nog! Bijna één op de vijf Nederlanders maakt nooit een back-up van zijn mobiele apparaat2. Maak er een gewoonte van om iedere maand een volledige back-up te maken: geen overbodige luxe, met alle foto’s, video’s, adresgegevens en andere persoonlijke data op uw apparaten.
  4. Zet automatisch inloggen uit voor apps en websites, zodat u er zeker van bent dat er niemand bij uw accounts kan, mocht uw telefoon onverhoopt in verkeerde handen vallen. Gebruik een wachtwoordmanager als u iedere dag gebruikmaakt van veel websites en apps.
  5. Controleer of uw mobiele apparaat beveiligd is en of die beveiliging up-to-date is. Bescherm uw telefoon en alles wat erop staat: installeer mobiele beveiligingssoftware die beschikt over een antidiefstalfunctie en beschermt tegen virussen en malware.
Lees ook
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen

Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen

Venafi, gespecialiseerd in het beschermen van machine-identiteiten, heeft de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek onder ruim 1.000 IT-ers en ontwikkelaars, naar de uitdagingen bij het beveiligen van softwareontwikkeling

Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint presenteert zijn jaarlijkse Human Factor-rapport. Hierin zijn de drie belangrijkste aspecten van gebruikersrisico's (kwetsbaarheid, aanvallen en privileges) uitvoerig geanalyseerd. Daarnaast beschrijft het rapport hoe de gebeurtenissen van 2020 het huidige dreigingslandschap hebben veranderd

Onderzoek Fortinet: Multicloud is de norm, 76% gebruikt meerdere cloud providers

Onderzoek Fortinet: Multicloud is de norm, 76% gebruikt meerdere cloud providers

Securityleverencier Fortinet heeft het 2021 Cloud Security Report gepubliceerd. Hierin wordt in kaart gebracht hoe ruim 500 cybersecurity-professionals (van CIO’s tot IT-managers en medewerkers van security-teams) omgaan met cyberbedreigingen die het op de cloud hebben gemunt, de manier waarop zij de cloud gebruiken en de best practices waaraan zi1