Insiders vormen groter schaderisico dan externe cyberdreigingen

Uit onderzoek van het SANS Institute blijkt dat organisaties zo gefocust zijn op bescherming tegen cyberaanvallen van buitenaf dat ze geen oog meer hebben voor dreigingen van binnen de organisatie. Amper een vijfde van de ondervraagde organisaties heeft een formeel incident response-plan voor interne dreigingen. 

Meer zorgen over interne- dan externe dreigingen 

76 procent van de ondervraagde ICT- en beveiligingsprofessionals stelt dat datalekken veroorzaakt door medewerkers of onderaannemers met toegang tot gevoelige interne informatie de grootste kans op schade vertegenwoordigen. 40 procent van de respondenten maakt zich zorgen om insiders met kwade bedoelingen. 36 procent zegt dat argeloze insiders de grootste schade zouden kunnen berokkenen qua bedrijfsreputatie en bedrijfsresultaat doordat zij het niet zo nauw nemen met de beveiliging of in de luren worden gelegd door cybercriminelen. Slechts 23 procent denkt dat aanvallen van buitenaf de grootste schade zouden kunnen berokkenen. Desondanks wordt er relatief weinig geïnvesteerd in de bestrijding van interne dreigingen.

Organisaties zijn zich niet bewust van de financiële risico’s

Hoewel beveiligingsprofessionals op de hoogte zijn van de risico’s die insiders vertegenwoordigen, lijken weinig van hen een idee te hebben van de omvang van de potentiële financiële schade. 45 procent van de respondenten zegt niet te weten wat de kosten zouden zijn, terwijl 33 procent aangeeft geen nauwkeurige kostenprognose te kunnen bieden. Het gebrek aan overzicht binnen de overige organisaties maakt het moeilijk om de omvang van een aanval van binnenuit in kaart te brengen of de kosten in te schatten die gepaard gaan met het herstel van de aanval. Hoewel organisaties enige tijd uittrekken om bescherming te bieden tegen aanvallen door insiders liggen de investeringen op dit gebied nog altijd op een uiterst laag niveau.

sans1

Er wordt weinig geïnvesteerd in beveiliging tegen interne dreigingen

Slechts 18 procent van de organisaties die aan het onderzoek deelnamen beschikt momenteel over een programma voor insiderdetectie dat grondig genoeg is om op betrouwbare wijze interne bedreigingen te signaleren. Ook wordt er weinig tijd in geïnvesteerd. Bij 27 procent van de bedrijven wordt er naar schatting slechts één tot vier uur per maand besteed aan bedreigingen door insiders. Dit komt neer op circa één kwartier tot één uur per week. Bovendien stelt 38 procent van alle beveiligingsprofessionals dat hun systemen en methoden voor het bewaken van de activiteiten van insiders ineffectief zijn. Dit maakt de kans nog kleiner dat zij in staat zijn om een aanval van binnenuit op te merken.

sans2

“Hoewel insiders met kwaadaardige bedoelingen altijd een punt van zorg zijn geweest, realiseren veel organisaties zich niet dat er voor aanvallen van buitenaf vaak misbruik wordt gemaakt van argeloze insiders. Deze worden met allerhande trucs aangezet tot het veroorzaken van schade”, zegt Eric Cole, Instructor bij het SANS Institute en de auteur van het onderzoeksrapport. “Elke organisatie is maar één klik verwijderd van een beveiligingsincident.”

Meer over
Lees ook
Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

De traditionele 9-tot-5-werkdag op kantoor is verleden tijd. In plaats daarvan wordt in de huidige wereld van hybride werken verwacht dat men 'altijd aan staat'. Nu mensen steeds meer uren werken vanaf allerlei locaties en apparaten, worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 laat zien dat1

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Het aantal gerapporteerde scams in Nederland is in 2020 met 50% toegenomen tot ruim 120.000. Dat meldt het jaarlijkse rapport The Global State of Scams – 2021 van Scamadviser. Daarmee is Nederland geen uitzondering, vrijwel in alle landen steeg het aantal meldingen én de financiele schade die de oplichters veroorzaken. Phishing was ook vorig jaar1