‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

security innovation stories2-970300.png

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren. Zij interviewen twintig koplopers uit de Nederlandse securitysector over innovatie. Het boek biedt een uitgebreide analyse van de securitysector in Nederland en cruciale inzichten om innovatie te stimuleren. 

Verregaande gevolgen achterstand in cyberinnovatie

De achterstand in cyberinnovatie heeft verregaande gevolgen voor Nederland, met name op het gebied van cyberbeveiliging en economische concurrentiekracht. Onder andere Dimitri van Zantvliet, directeur Cyber Security bij de NS, waarschuwt voor de impact: “We dreigen de boot te missen vanuit Nederland en Europa. We hebben al veel innovatiekracht verloren en leunen erg op buitenlandse leveranciers. Straks ben je gewoon te laat om die achterstand nog in te halen.” 

Door minder te investeren in cybersecurity wordt Nederland kwetsbaarder, gevoeliger voor geopolitieke en economische risico's en wordt de strategische autonomie ondermijnd. Deze achterstand in innovatie belemmert ook de groei en ontwikkeling van Nederland en Europa als geheel, waardoor de concurrentiepositie op de wereldmarkt verzwakt. Het is daarom essentieel dat de innovatiekracht in Nederland toeneemt.

Ook Cyber Security Raad benadrukt kwetsbaarheid

Deze conclusies sluiten ook aan bij het advies dat de Cyber Security Raad heeft gegeven aan het nieuwe kabinet. Cybersecurity Nederland heeft hier ook over bericht: https://cyberveilignederland.nl/actueel/cyber-security-raad-aan-nieuw-kabinet-nederland-moet-meer-investeren-in-digitale-veiligheid. ‘Cybersecurity is een absolute voorwaarde om Nederland draaiend en veilig te houden.’ meldt Theo Henrar, covoorzitter van de raad en voorzitter van ondernemersorganisatie FME. ‘Ons land is één van de meest gedigitaliseerde landen en daardoor extra kwetsbaar.

Slimme innovaties zullen -naast investeringen- bijdragen aan een hoger veiligheidsniveau van Nederland.  

 

20 inzichten om innovatie te stimuleren

"De wereld van cybersecurity evolueert voortdurend, en innovatie is de sleutel tot het waarborgen van onze (digitale) veiligheid en bijhouden van deze ontwikkelingen," vertelt auteur Bram de Bruijn. "Met 'Security Innovation Stories' willen we lezers inspireren met echte verhalen van pioniers die de grenzen van huidige security oplossingen verleggen." De 20 geïnterviewde koplopers delen verschillende relevante visies en ideeën die zijn opgenomen in 20 concrete en relevante inzichten om innovatie te stimuleren:

  • De cybersecuritymarkt in Nederland is nog onvolwassen, met onzekerheid en terughoudendheid bij het aanschaffen van oplossingen. Meer dan in andere sectoren is het belangrijk om vertrouwen bij eindklanten te winnen.
  • Organisaties moeten zich meer richten op het aantonen van de effectiviteit en betrouwbaarheid van hun producten en diensten, ook wel ‘evidence based security’ genoemd. Dit helpt om objectief vast te stellen wat werkt tegen snel evoluerende cyberdreigingen en zorgt voor meer vertrouwen in de sector. 
  • Kunstmatige intelligentie speelt een belangrijke rol in de security sector. Zo helpt het bedrijven het tekort aan mankracht aan te pakken en het detectie en reactievermogen te verbeteren. Tegelijkertijd helpt het ook kwaadwillenden om op grotere schaal misbruik te plegen. Een evenwichtige kijk op zowel de risico’s als de kansen van belang is voor innovatie.
  • Invloed van grote technologiebedrijven, MSP’s, CSP’s of ISP’s worden sterker. Organisaties besteden steeds meer taken uit aan service providers. Hierbij is behoefte aan cyber expertise, maar veel cybersecuritybedrijven zijn terughoudend om hun kennis te delen met deze grote techbedrijven, MSP's, CSP's en ISP's vanwege concurrentieoverwegingen. Terwijl samenwerking ook kansen biedt.
  • De rol van de overheid als wetgever is cruciaal in het aanpakken van marktfalen in het securitydomein. De komst van nieuwe Europese en Nederlandse cybersecuritystrategieën zullen naar verwachting een positief effect hebben op de cyberweerbaarheid en de innovatiekracht in Nederland.

De inzichten uit het boek dienen als een handreiking om innovatie in Nederland te stimuleren, en vooral ook als startpunt om cybersecurityinnovatie dieper te verkennen.

Het boek 'Security Innovation Stories' is nu beschikbaar en biedt waardevolle inzichten voor iedereen die betrokken is bij de cybersecuritysector.

 

 

Lees ook
Explosieve stijging kosten van cybercrime

Explosieve stijging kosten van cybercrime

Onlangs verscheen de vijfde editie van een gezamenlijk door het Ponemon Institute en HP uitgevoerd onderzoek naar de kosten van security. Die kosten blijken explosief toe te nemen en bedragen wereldwijd gemiddeld 12,7 miljoen dollar per organisatie. Het jaarlijkse onderzoek van het Ponemon Institute en HP’s Enterprise Security Products-divisie lu1

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaar1

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Soms kan de meest onlogische combinatie van twee dingen voor een bijzondere uitkomst zorgen. Neem nu cybersecurity en entertainment. Wat kunnen populaire films, TV-shows, boeken of videogames ons leren over security? Op het eerste oog misschien niets, maar Cory Nachreiner van WatchGuard ontdekte in zijn guilty pleasure ‘The Walking Dead’ acht over1