‘Ingebouwde beveiligingssystemen van e-mailproviders schiet ernstig tekort’

keyboard-999060_960_720-pixabay-kiminkyeoung

Veel ingebouwde beveiligingssystemen van e-mailproviders blijken niet in staat onveilige e-mails consequent tegen te houden. Bijna 25 procent van door e-mailproviders 'goedgekeurde' en doorgelaten e-mail is alsnog onveilig.

Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek 'Email Security Risk Assessment' (ESRA) door Mimecast naar de veiligheid van bekende e-mailoplossingen als Google G Suite en Microsoft 365. Mimecast onderzocht binnenkomende e-mail van ruim 62.000 gebruikers over een periode van 428 dagen. Meer dan 45 miljoen door de interne securitysystemen doorgelaten e-mails werden onder de loep genomen.

31% van de onderzochte e-mails is door Mimecast als ‘onveilig’ bestempeld. In de test werden tot nu toe op meer dan 10,8 miljoen spammails, 8.682 onveilige bestandstypen, 1.778 bekende en 503 onbekende malwarebijlagen en 9.667 valse e-mails ontdekt. Miljoenen spammails en duizenden andere bedreigingen belanden daardoor in de inbox van gebruikers, wat organisaties kwetsbaar maakt. Het zijn overigens niet alleen beveiligingssystemen van kleinere e-mailproviders die er niet in slagen onveilige e-mails consequent tegen te houden; Mimecast meldt dat veelvoorkomende securitydreigingen ook door verschillende grote e-mailproviders over het hoofd wordt gezien.

Externe oplossingen zijn nodig

Mimecast wijst op de noodzaak van een gelaagde aanpak als het gaat om e-mailbeveiliging. "De interne beveiligingssystemen van e-mailproviders zijn duidelijk niet meer afdoende. Het gebruik van extra e-mailbeveiligingsoplossingen is noodzakelijk voor een goede beveiliging tegen bijvoorbeeld ransomware of aanvallen waarbij de hacker zich voordoet als iemand anders", zegt Lisette Sens, European Partner Director bij Mimecast.

Eind vorig jaar deed Forrester Consulting in opdracht van Mimecast onderzoek naar de drivers voor adoptie van cloudgebaseerde e-mail. Volgens het rapport 'Closing The Email Security Gap' heeft slechts 5% van de respondenten veel vertrouwen in de security van hun gekozen e-mailprovider. 44% van de deelnemers gaf aan de securityimplicaties bij een eventuele volgende uitrol van een e-mailplatform grondiger te beoordelen. Forrester Consulting raadde de onderzochte organisaties het gebruik van externe securitydiensten aan voor de vergroting van hun weerbaarheid tegen e-maildreigingen.

Gebruikers weerbaarder maken

Sens: "Voor het uitvoeren van een volledige securitystrategie moeten organisaties allereerst de bekwaamheid van hun huidige e-mailbeveiligingsoplossing beoordelen. Daarna is er een plan nodig dat zorgt voor geavanceerde beveiliging, datamanagement en bedrijfscontinuïteit. Ook awarenesstraining van het personeel is daarin noodzakelijk, zodat gebruikers weerbaar worden en aanvallen kunnen herkennen en voorkomen. Deze kwartaalrapportages van Mimecast onderschrijven de noodzaak voor de gehele industrie om te werken naar een hogere standaard van e-mailbeveiliging."

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...