ING Bank wil mobiele klanten betalingen via stem laten autoriseren

De ING Bank gaat zijn ING Bankieren-app voorzien van stemherkenning. Gebruikers kunnen op termijn betalingen gesproken invoeren en autoriseren. De feature wordt in twee stappen geïntroduceerd.

De nieuwe feature krijgt de naam 'Inge'. De feature wordt in twee stappen uitgerold. In de eerste stap krijgen gebruikers de mogelijkheid de app via hun stem aan te sturen. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld gesproken een rekeningnummer of het saldo invoeren. Deze feature moet medio september beschikbaar moet zijn in zowel de Android- als iOS-app.

Stemprofiel opstellen

De tweede fase maakt het voor gebruikers mogelijk betalingen te autoriseren met behulp van hun stem. De bank wil een stemprofiel opstellen van een klant, waarmee de stem wordt vergeleken op dat een gebruiker een betaling probeert te autoriseren. Dit proces zou dusdanig betrouwbaar zijn dat dit als vervanging voor wachtwoorden en TAN-codes kan gaan dienen. Hiervoor wordt spraakherkenningstechnologie van Nuance toegepast.

Het is natuurlijk mogelijk dat de technologie twijfelt of het stemprofiel en de stem van de gebruiker overeenkomen. In dit geval zal de gebruiker nogmaals een tekst moeten inspreken om zijn stem opnieuw te laten vergelijken. Het is nog niet bekend welke dialecten de technologie gaat ondersteunen. Wel is duidelijk dat ING in eerste instantie alleen Nederlands ondersteund. Er zouden nog geen plannen zijn ook het Vlaams te ondersteunen.

Later dit jaar beschikbaar

Het autoriseren van betalingen via stem wordt vermoedelijke later dit jaar beschikbaar gesteld. De technologie zou al intern getest zijn. ING wil de technologie daarnaast onder zo'n duizend klanten gaan testen voordat de technologie aan het grote publiek beschikbaar wordt gesteld. Het gebruik van stemautorisatie is overigens niet verplicht. Klanten kunnen de feature via de app zelf in- of juist uitschakelen.

"De smartphone wordt in de komende jaren nog belangrijker voor consumenten. Daar spelen wij op in met onze innovaties, in nauwe samenwerking met onze klanten. Met Inge maken we het voor onze klanten op een nieuwe manier makkelijk om mobiel te bankieren. Zo kun je bijvoorbeeld met je stem in de app het IBAN-nummer voorlezen in plaats van intypen, wat het doen van je bankzaken makkelijk maakt. Daarnaast wordt mobiel bankieren zo nog persoonlijker. Klanten kunnen met Inge praten en daarmee hun app bedienen. Dit voegt een menselijk gevoel toe aan deze functionele innovatie voor mobiel bankieren", aldus Max Mouwen, directeur Internet en Mobiel ING Nederland.

Lees ook
Succesvolle cyberincidenten vaak veroorzaakt door misbruik  monitoring- en beheersoftware

Succesvolle cyberincidenten vaak veroorzaakt door misbruik monitoring- en beheersoftware

Bijna een derde (30%) van de cyberaanvallen die in 2019 door het Kaspersky Global Emergency Response-team werden onderzocht, gebeurde via legitieme instrumenten voor beheer en administratie op afstand. Hierdoor kunnen aanvallers langer onopgemerkt blijven. Zo hadden continue cyberspionage-aanvallen en diefstal van vertrouwelijke gegevens een mediaanduur...

SailPoint en Proofpoint gaan samen de strijd aan tegen beveiligingsrisico's voor digitale werknemers

SailPoint en Proofpoint gaan samen de strijd aan tegen beveiligingsrisico's voor digitale werknemers

Meer dan 90% van de huidige bedreigingen begint met een schijnbaar onschuldige e-mail. Daarom gaan SailPoint, leider in identiteitsbeheer, en Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, een samenwerking aan om de gegevens en inbox van mensen te beschermen. Als onderdeel van deze samenwerking kunnen gezamenlijke klanten nu hun...

Guardian360 over de impact van de lockdown

Guardian360 over de impact van de lockdown

Jan Martijn Broekhof, MD van Guardian360 kreeg de vraag voorgelegd of zijn business door de lockdowns en het thuiswerken de afgelopen maanden is veranderd. Voor zijn antwoord greep hij niet alleen terug op zijn ervaringen als leverancier. Meermaals verwees hij naar de feedback van zowel partners als eindklanten.