Informatiebijeenkomst ontwikkeling normen ‘toestemming’, ‘identificatie & authenticatie’ en ‘lokalisatie’ zorgsector

nen-logo500300

Op 18 mei 2022 van 10.30 tot 12.00 uur organiseert NEN een online informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van drie nieuwe normen in het kader van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: ‘toestemming’, ‘identificatie & authenticatie’ en ‘lokalisatie’. Belanghebbende partijen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de informatiebijeenkomst.

De normen worden ontwikkeld in samenhang met de normen voor specifieke gegevensuitwisselingen in het kader van het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

Om goede zorg te kunnen leveren, is het nodig dat gezondheidsgegevens van patiënten digitaal worden vastgelegd en kunnen worden uitgewisseld in het zorgnetwerk. Vanwege de verscheidenheid aan ICT-systemen in de zorg, is het belangrijk om generieke en functionele afspraken te maken over infrastructuur, applicaties en middelen.

Specifieke gegevensuitwisselingen
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontwikkelt NEN samen met partijen in het werkveld normen voor specifieke gegevensuitwisselingen. Zoals Elektronische verwerking en uitwisseling van gegevens voor het voorschrijven en ter hand stellen van medicatie, Beeldbeschikbaarheid en Basisgegevensset Zorg (BgZ). Generieke functies zijn voor deze gegevensuitwisselingen noodzakelijke onderdelen voor het bereiken van interoperabiliteit.

Daarom heeft het ministerie aan NEN gevraagd om samen met experts uit het veld te starten met het ontwikkelen van drie normen voor een eerste vier generieke functies. Vanuit de normcommissie ‘Informatievoorziening in de zorg’ beginnen verschillende werkgroepen met de volgende thema’s:

  1. Toestemming (van de patiënt)
  2. Identificatie & authenticatie (van de zorgverlener, zorgaanbieder en de patiënt)
  3. Lokalisatie (vindbaarheid van patiëntgegevens)

Aanmelden bijeenkomst
Tijdens de informatiebijeenkomst geven diverse sprekers, waaronder vertegenwoordigers van het ministerie van VWS en consultants van NEN, een uitgebreide toelichting op de drie normontwikkelingstrajecten. Naar verwachting starten de werkgroepen in juni 2022.

Aanmelden voor deze informatiebijeenkomst kan via het formulier op deze pagina.

Meer informatie
Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Paul Vermeulen, telefoon (06-13 14 48 26) of e-mail paul.vermeulen@nen.nl.

Lees het bericht op nen.nl