In Tsjechië opgepakte verdachte mogelijk betrokken bij LinkedIn-hack uit 2012

Handboeien

Een vermeende cybercrimineel die begin deze maand is opgepakt in de Tsjechische hoofdstad Praag wordt verdacht van betrokkenheid van de grootschalige datadiefstal bij LinkedIn in 2012. Hierbij werden de inloggegevens van 117 miljoen accounts buitgemaakt.

Dit meldt persbureau Reuters. De Tsjechische politie maakte deze week bekend in samenwerking met de Amerikaanse FBI de Rus Yevgeniy N. te hebben gearresteerd. Hierbij was in eerste instantie alleen duidelijk de verdachte in verband wordt gebracht met cyberaanvallen op doelen in de Verenigde Staten. Details over de aanvallen werden niet vrijgeven.

Datadiefstal bij LinkedIn

Nu blijkt uit een verklaring van LinkedIn dat de verdachte in verband wordt gebracht bij de grootschalige datadiefstal bij LinkedIn in 2012. Bij deze aanval leek in eerste instantie gegevens van 6,5 miljoen accounts te zijn buitgemaakt. Later bleek het echter te gaan om inloggegevens van maar liefst 117 miljoen accounts.

De FBI heeft om uitlevering van de verdachte gevraagd. Het Russische persbureau TASS meldt dat Rusland zich tegen de uitlevering zal verzetten. Het land wil dat de arrestant wordt overgedragen aan de Russische autoriteiten.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1