Iedere dag duiken 46.000 nieuwe phishingsites op

phishing

1,385 miljoen nieuwe unieke phishingwebsite per maand werden in het tweede kwartaal van 2017 gecreëerd. Dit komt neer op 46.000 nieuwe phishingsites per dag. De meeste phishingwebsite werden in mei gecreëerd, toen 2,3 miljoen nieuwe unieke phishingwebsites werden gedetecteerd.

Dit blijkt uit het Webroot Quarterly Threat Trends Report van Webroot, een bedrijf dat is gespecialiseerd in endpoint security, netwerkbeveiliging en threat intelligence. Webroot geeft aan dat phishingaanvallen tegenwoordig zeer gericht, geavanceerd en moeilijk te detecteren zijn, wat het voor gebruikers moeilijk maakt dergelijke aanvallen te ontwijken. Veel nieuwe phishingwebsites worden nagenoeg niet gedetecteerd door webcrawlers en zijn nauwelijks te onderscheiden van de legitieme website die zij nabootsen.

Slechts korte tijd actief

Phishing blijft een wijdverspreid probleem en is volgens Webroot de belangrijkste oorzaak van datalekken wereldwijd. In de eerste helft van 2017 is een trend zichtbaar waarbij phishingwebsites slechts kort bestaan. Het merendeel van deze sites is volgens de gegevens van Webroot slechts vier tot acht uur online. Dit is een bewuste keuze van cybercriminelen, die hiermee anti-phishingtechnieken zoals blacklists proberen te omzeilen. Webroot merkt op dat deze lijsten doorgaans drie tot vijf dagen achterlopen, waardoor de websites al slachtoffers hebben gemaakt en offline zijn gehaald voordat zij aan blacklists worden toegevoegd.

Voorheen waren phishingsites vooral gericht op het maken van willekeurige slachtoffers, met als doel zoveel mogelijk mensen te overtuigen gegevens achter te laten. Hedendaagse phishingaanvallen zijn echter geavanceerder. Zo wordt ondermeer social engineering ingezet om relevante persoonlijke informatie te achterhalen van individuen die gericht doelwit zijn van de aanvallen. Daarnaast worden phishingsites steeds vaker gehost op betrouwbare domeinnamen en wordt de URL van phishingsites steeds beter verborgen.

Kleine groep websites wordt vaak nagemaakt

Veel phishingwebsites bootsen de legitieme websites van een relatief klein aantal bedrijven na. De top 10 van bedrijven waarvan de website het vaakst wordt nagemaakt zijn:

  1. Google (35%)
  2. Chase (15%)
  3. Dropbox (13%)
  4. PayPal (10%)
  5. Facebook (7%)
  6. Apple (6%)
  7. Yahoo (4%)
  8. Wells Fargo (4%)
  9. Citi (3%)
  10. Adobe (3%)
Lees ook
Identificatie van phishing en gegevensbescherming belangrijkste uitdagingen voor eindgebruikers

Identificatie van phishing en gegevensbescherming belangrijkste uitdagingen voor eindgebruikers

Proofpoint heeft zijn 2019 Beyond the Phish Report uitgebracht. Het rapport onderzoekt de kennis van eindgebruikers over een groot aantal cybersecurity-onderwerpen en best practices. In het rapport zijn gegevens verwerkt van bijna 130 miljoen cybersecurity-vragen. Het biedt inzicht in de kennisniveaus van werknemers in veertien categorieën,...

Schade door phishing veel groter dan nodig

Schade door phishing veel groter dan nodig

Phishing bij internetbankieren heeft vorig jaar bijna 3,81 miljoen euro aan schade opgeleverd, stelt Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging voor het betalingsverkeer. Dat is viermaal meer dan in 2017. Technische oplossingen voor deze problematiek zijn opvallend genoeg al vele jaren beschikbaar, stelt Maarten Robbrecht, SE Manager Benelux &...

Phishing is coming

Phishing is coming

Game of Thrones-fans ook tijdens laatste seizoen slachtoffer van valse websites Het lange wachten is voorbij; fans van Game of Thrones kunnen de winterkou eindelijk achter zich laten en zich als een hongerige draak op het nieuwe en laatste seizoen van de populaire serie storten. Maar terwijl het voor liefhebbers fantasy blijft, is phishing de harde...