Honderden Nederlandse apps blijken zeer slecht beveiligd

hacker3

Het is slecht gesteld met de beveiliging van Nederlandse Android-apps. Honderden apps blijken persoonlijke informatie onversleuteld te versturen, waardoor data eenvoudig kan worden onderschept.

Dit blijkt uit onderzoek van Securify. Het beveiligingsbedrijf onderzocht duizend Nederlandse Android-apps. Ruim de helft van deze apps verwerkt persoonlijke informatie van gebruikers, zoals BSN-nummer, wachtwoorden, e-mailadressen en foto’s. 8% van deze apps is slecht beveiligd, terwijl 37% zelfs in zijn geheel niet van beveiliging is voorzien.

Geen namen bekend gemaakt

Het bedrijf maakt de namen van kwetsbare apps niet beschikbaar. De onderzoekers tellen eigenaren van de kwetsbare apps te willen informeren over de problemen. Dit verliep in sommige gevallen soepel, waardoor gaten snel konden worden gedacht. Vaak kostte het echter veel tijd en moeite om de informatie op de juiste plek te krijgen. Nadat met veel moeite contact was gelegd met getroffen bedrijven bleek het daarnaast dikwijls stil of liep het spoor na de interne overdracht opnieuw dood. Securify stelt dat frustratie over dit moeizame contact met veel ontwikkelaars een belangrijke reden is dat veel beveiligingsonderzoekers details over beveiligingslekken uiteindelijk publiceren om de boel snel in beweging te krijgen.

Het onderzoek richt zich op Android-apps. De onderzoekers benadrukken dat het probleem zich hoogstwaarschijnlijk niet tot dit platform beperkt. Securify verwacht bij een vergelijkbaar onderzoek op Apple’s iOS-platform dan ook een vergelijkbaar beeld te krijgen.

Lees ook
CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech, een vooraanstaand IT-bedrijf met een specialisatie in logistiek, security en ICT-diensten, kondigt vandaag de lancering aan van CaptureTech Cyber Shield, een flexibel en uitgebreid pakket van cybersecurity-diensten specifiek ontworpen voor organisaties met logistieke processen.

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Als leverancier, sinds 2009, van Secure Managed File oplossingen levert SCOS te Hoofddorp nu tevens Syncplicity (voorheen onderdeel van Axway). Syncplicity is een service voor het delen en synchroniseren van bestanden die is ontwikkeld door Syncplicity Inc. Met de service kunnen gebruikers onderling bestanden opslaan en synchroniseren. Het onderst1

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Softwarebedrijf Citrix heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC, die vroeger bekend stonden als Citrix Gateway en Citrix ADC. Eén van de kwetsbaarheden, met kenmerk CVE-2023-4966, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 9,4. Dit betekent dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid g1