Honderdduizenden smartphones en tablets voeren DDoS-aanval uit op website

Cybercriminelen hebben een DDoS-aanval opgezet met behulp van honderdduizenden mobiele apparaten. In totaal werden 650.000 unieke IP-adressen bij de aanval gebruikt, waarvan 77% afkomstig was van een tablet of smartphone.

Dit meldt CloudFlare.Nagenoeg alle 650.000 IP-adressen is afkomstig uit China. Ook zou de aanval gericht zijn op webbrowser die voornamelijk in China populair zijn. CloudFlare vermoedt dan ook dat de aanval vanuit China is opgezet. In totaal zijn tijdens de aanval 4,5 miljard http-requests in één dag tijd naar de getroffen website verzonden. De piek lag hierbij op 275.000 http-requests per seconde.

cloudflare-ddos-mobiel-china

JavaScript-code in advertenties

De aanval is uitgevoerd op een website die wordt gehost door CloudFlare, maar het bedrijf laat in het midden om welke website het gaat. Het bedrijf vermoedt dat aanvallers kwaadaardige JavaScript-code hebben verstopt in advertenties. Deze kunnen in door aanvallers relatief eenvoudig worden verspreid via advertentienetwerken.

Het gebruik van dergelijke netwerken is voor cybercriminelen een manier om in korte tijd een groot aantal apparaten te kunnen gebruiken, aangezien advertentienetwerken advertenties vaak verspreiden naar een groot aantal populaire websites. Door één bron aan te vallen kunnen aanvallers hun malafide code dus in één keer op een groot aantal websites krijgen, zonder deze websites zelf hiervoor te hoeven hacken.

Lees ook
Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare heeft bekendgemaakt dat het heeft meegeholpen bij de onthulling van een nieuwe zero-day kwetsbaarheid, genaamd 'HTTP/2 Rapid Reset'. Deze wereldwijde kwetsbaarheid geeft kwaadwillenden de mogelijkheid om aanvallen te genereren die groter zijn dan alles wat er in het verleden op het internet is gebeurd.

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2023

Cloudflare heeft een nieuw rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het tweede kwartaal van 2023. Opvallende bevindingen zijn onder andere de inzichten in pro-Russische hacktivistische groepen REvil, Killnet en Anonymous Sudan, de aanval op een Amerikaanse internetprovider en een toename van geavanceerde gerichte aanvallen.

DDoS, spam en phishing trends van het afgelopen jaar

DDoS, spam en phishing trends van het afgelopen jaar

Cybercriminelen blijven volop gebruikmaken van spam en phishing om internetgebruikers geld afhandig te maken. Dit blijkt uit het jaarlijkste Spam en Phishing Rapport van Kaspersky. Bedrijven moeten juist opletten voor DDoS-aanvallen, die in het laatste kwartaal van 2021 met meer dan de helft (52%) zijn toegenomen ten opzichte het derde kwartaal va1