Hoge Raad: ‘Uitwisselen patiëntgegevens via Landelijk Schakelpunt is aanvaardbaar’

hamer-rechter-rechtszaak

Het uitwisselen van patiëntengegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) is aanvaardbaar. Dit oordeelt de Hoge Raad in een rechtszaak aangespannen voor de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH).

Het LSP is in januari 2014 van start gegaan en maakt onderdeel uit van de ‘zorginfrastructuur’. Zorgaanbieders worden door zorgproviders aangesloten op het LSP, die hiervoor een beveiligde verbinding opzetten tussen het zorgsysteem van de zorgaanbieder en het LSP. Dit zorgsysteem moet aan bepaalde procedurele en technische eisen voldoen om aangesloten te kunnen worden op het LSP. De zorgaanbieder kan gegevens van de zorginfrastructuur opvragen via een Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI) pas.

Onrechtmatig

De VPH is van mening dat de zorginfrastructuur onrechtmatig is en in strijd is met het recht op privacy van patiënten, de Wet bescherming persoonsgegevens en het medisch beroepsgeheim van de huisartsen. Dit aangezien er via het systeem te veel gegevens zouden worden gedeeld. De VPH werd eerder al in het ongelijk gesteld door de rechtbank Midden-Nederland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De VPH ging hiertegen in beroep bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad oordeelt nu dat de uitwisseling van gegevens in de zorginfrastructuur aanvaardbaar is, aangezien de patiënt hiervoor uit vrije wil toestemming geeft. Deze toestemming is gebaseerd op voldoende informatie over de vraag welke gegevens in welke situatie voor welke zorgverlener toegankelijk zijn. Ook kan de patiënt ervoor kiezen bepaalde gegevens niet te laten uitwisselen. De Hoge Raad oordeelt dat niet is gebleken dat patiënten en huisartsen in feite zijn gedwongen aan de zorginstructuur mee te doen, iets wat volgens de VPH wel het geval is.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701