Hoge Raad: ‘Uitwisselen patiëntgegevens via Landelijk Schakelpunt is aanvaardbaar’

hamer-rechter-rechtszaak

Het uitwisselen van patiëntengegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) is aanvaardbaar. Dit oordeelt de Hoge Raad in een rechtszaak aangespannen voor de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH).

Het LSP is in januari 2014 van start gegaan en maakt onderdeel uit van de ‘zorginfrastructuur’. Zorgaanbieders worden door zorgproviders aangesloten op het LSP, die hiervoor een beveiligde verbinding opzetten tussen het zorgsysteem van de zorgaanbieder en het LSP. Dit zorgsysteem moet aan bepaalde procedurele en technische eisen voldoen om aangesloten te kunnen worden op het LSP. De zorgaanbieder kan gegevens van de zorginfrastructuur opvragen via een Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI) pas.

Onrechtmatig

De VPH is van mening dat de zorginfrastructuur onrechtmatig is en in strijd is met het recht op privacy van patiënten, de Wet bescherming persoonsgegevens en het medisch beroepsgeheim van de huisartsen. Dit aangezien er via het systeem te veel gegevens zouden worden gedeeld. De VPH werd eerder al in het ongelijk gesteld door de rechtbank Midden-Nederland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De VPH ging hiertegen in beroep bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad oordeelt nu dat de uitwisseling van gegevens in de zorginfrastructuur aanvaardbaar is, aangezien de patiënt hiervoor uit vrije wil toestemming geeft. Deze toestemming is gebaseerd op voldoende informatie over de vraag welke gegevens in welke situatie voor welke zorgverlener toegankelijk zijn. Ook kan de patiënt ervoor kiezen bepaalde gegevens niet te laten uitwisselen. De Hoge Raad oordeelt dat niet is gebleken dat patiënten en huisartsen in feite zijn gedwongen aan de zorginstructuur mee te doen, iets wat volgens de VPH wel het geval is.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.