Hoeveelheid malafide Android-apps bijna verviervoudigd in twee jaar tijd

android

De hoeveelheid malafide apps in Google's Play Store neemt in een hoog tempo toe. Het aantal malafide apps voor het Android-platform in Google's eigen appwinkel is tussen 2011 en 2013 met maar liefst 388 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Risk IQ.

Risk IQ is een bedrijf dat de inhoud van appwinkels in de gaten houdt om namaakvarianten van apps die zijn klanten aanbieden te verwijderen. Het bedrijf heeft hierdoor ook een overzicht gekregen van het aantal malafide apps in appwinkels. Vooral in de Play Store gaat het dus vaak mis. In absolute aantallen trof het bedrijf afgelopen jaar 42.000 malafide apps aan, wat fors meer is dan de 11.000 malafide apps door Risk IQ die in 2011 zijn gedetecteerd. Het bedrijf claimt dat in 2013 12,7 procent van alle apps in de Play Store malafide waren.

Google verwijdert relatief minder apps

Google neemt uiteraard zelf allerlei maatregelen om malafide apps uit zijn appwinkel te verwijderen. Het succespercentage is volgens Risk IQ echter de afgelopen jaren fors gedaald. Google verwijderde in 2011 nog 60 procent van alle malafide apps in de Play Store. Dit percentage lag in 2013 nog maar op 23 procent.

Risk IQ heeft in zijn analyse alleen gekeken naar malafide apps. Hieronder vallen onder andere apps die gevoelige informatie over gebruikers verzamelen en doorsturen naar de ontwikkelaar. Denk hierbij aan contactgegevens, verzonden berichten of GPS-coördinaten. Ook apps die gebruikers abonnemeren op dure telefoon- of SMS-diensten of apps die de controle over de telefoon overnemen zijn in de ogen van Risk IQ malafide apps. Zogeheten adware valt hier echter niet onder. Adware bestaat uit gratis applicaties die de smartphone of tablet van gebruikers ongevraagd overlaadt met advertenties.

Kanttekening

Een kleine kanttekening bij de claims van RiskIQ is dat het bedrijf tussen 2011 en 2013 een nieuwe manier van meten heeft geïntroduceerd. Het is dan ook de vraag in hoeverre deze omschakeling de resultaten van het onderzoek hebben beïnvloed. ZDnet wijst bijvoorbeeld op het feit dat RiskIQ in 2011 402509 'goede' applicaties detecteerde in de Play Store. De cijfers van het bedrijf claimen echter dat dit aantal in 2013 is gedaald tot 332084 'goede apps'. Dit is een forse en opvallende daling.

Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS heeft een onderzoek afgerond naar de security-aspecten van het Internet of Things. In het '2013 Securing the Internet of Things' geheten rapport zijn de resultaten gebundeld van gesprekken met 391 IT-specialisten. Daarin gaan zij in op de huidige stand van zaken rond Internet of Things en de nabije toekomst. Op 15 januari organiseert SANS een1