Het coronavirus en de effecten op de ICT Sector

Nu het coronavirus zich ook in Europa manifesteert, neemt het aantal bedrijven dat de gevolgen hiervan ondervindt toe. Ondernemers in verschillende sectoren worden geraakt. ING heeft onderzoek gedaan naar de impact van het coronavirus op de ICT sector.

afdeling-ict

De ICT sector is een breed begrip. Verfijning naar sub-sectoren is daarbij wenselijk.

  • (Groot)handel in hardware kan leveringsproblemen ondervinden door stagnerende aanvoer vanuit het verre Oosten. Zoeken naar alternatieve leveranciers en aanvoer kan een oplossing bieden; helaas echter niet voor de korte termijn.
  • Consultancy en opleiding ervaren problemen door het niet meer fysiek aanwezig kunnen zijn in bedrijven t.b.v. projectmanagement en advies en geven van opleidingen. Deze groep zal moeten uitwijken naar digitale communicatievormen.
  • Datacenters zien, onder meer door de toename van thuiswerken, een substantiële toename van het dataverkeer. Verwacht mag worden dat deze lijn zich zal doorzetten. Voor de langere termijn is het mogelijk dat het thuiswerken, nu daar veel ervaring mee wordt opgedaan, zich zal bestendigen als de nieuwe wijze van werken. Een goed vooruitzicht voor de datacenters.
  • Voor de cloud- en service bedrijven geldt eveneens dat de huidige situatie een positieve invloed heeft op data ver- en bewerking. Hiermee zijn de vooruitzichten positief. Daar waar debiteuren risico toeneemt door bedrijfsbeëindiging bij relaties, zal deze sub-sector zich steeds moeten beraden op de mogelijkheid tot afschalen van het eigen bedrijf. Dit uiteraard met aandacht voor de continuatie van de kernactiviteiten die bijdragen aan de recurring revenues. Daar waar medewerkers worden geoutsourced bij afnemers ontstaat het risico dat die contracten mogelijk door de afnemers worden beëindigd.

ING concludeert dat in algemene zin de brede sector ICT nu en op de korte termijn niet of nauwelijks wordt geraakt door het Corona virus. Voor de middellange termijn is waakzaamheid voor een aantal sub-sectoren geboden.