Het aantal dagelijks ontdekte nieuwe schadelijke bestanden groeit met 5,7% tot 380.000 in 2021

Kaspersky-280210-2021

In 2021 ontdekten de detectiesystemen van Kaspersky 380.000 nieuwe schadelijke bestanden per dag, wat duidt op een toename van 5,7 procent ten opzichte van 2020. Deze groei correleert onder andere met de voortdurende stijging van het aantal apparaten dat wereldwijd wordt gebruikt.


De detectiesystemen van Kaspersky ontdekten de afgelopen 12 maanden dagelijks gemiddeld 380.000 nieuwe schadelijke bestanden, een groei van 20.000 per dag ten opzichte van het voorgaande jaar. De meeste bedreigingen (91%) vonden plaats via WindowsPE-bestanden - een bestandsindeling die specifiek is voor Windows-besturingssystemen. In 2021 begonnen cybercriminelen echter actiever dan ooit tevoren bedreigingen te verspreiden die bedoeld zijn voor Linux-besturingssysteem. Als gevolg daarvan groeide het aantal gedetecteerde malware en ongewenste software voor Linux met 57 procent.


Meer dan de helft (54%) van de bedreigingen die door Kaspersky's systemen werden gedetecteerd, bestond uit niet nader gespecificeerde Trojan horses. Terwijl veel soorten bedreigingen in 2021 een afname in volume lieten zien ten opzichte van 2020, groeide Trojan Droppers met 2,24 procent ten opzichte van 2020. Dit type malware is bijzonder gevaarlijk omdat deze programma's zijn ontworpen om andere, meer geavanceerde malware op het apparaat van een slachtoffer te installeren. Daarnaast was er een opmerkelijke toename van het aantal gedetecteerde computerwormen (117,5%) en was goed voor 9 procent van het totaal aantal bedreigingen. Deze programma's kunnen zichzelf vermenigvuldigen en zich zelfstandig verspreiden zodra ze het systeem binnendringen. Ten slotte steeg het aandeel van virussen met 27 procent tot 10 procent. 


Denis Staforkin, security expert bij Kaspersky: "In het afgelopen jaar ontdekten we 20.000 schadelijke bestanden per dag meer ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit was niet onverwacht – de activiteit online is nog steeds op zijn hoogtepunt als gevolg van de wereldwijde adoptie van werken op afstand. Bovendien betekent de grote verschuiving naar werken op afstand ook dat er wereldwijd meer apparaten worden gebruikt. Dat leidt tot een groter aanvalsoppervlak en dus een grotere blootstelling aan bedreigingen. Het verbeteren van de digitale geletterdheid en het up-to-date houden van security-oplossingen zijn daarom twee uiterst belangrijke taken voor gebruikers vandaag de dag."


Deze bevindingen maken deel uit van Kaspersky Security Bulletin (KSB) - een jaarlijkse reeks voorspellingen en analytische rapporten over belangrijke verschuivingen binnen de cybersecuritywereld. Meer informatie over andere KSB-stukken zijn hier te vinden.


Securitytips

Om jezelf te beschermen tegen mogelijke aanvallen, is het verstandig om alleen applicaties te downloaden en installeren van vertrouwde bronnen. Daarnaast helpt het ook om tweestapsverificatie aan te zetten en altijd updates te installeren. Sommige updates kunnen kritieke securityproblemen oplossen.


Specifiek voor organisaties is het belangrijk om gebruik te maken van sterke wachtwoorden voor toegang tot bedrijfssystemen en van multi-factor authenticatie voor toegang tot diensten op afstand. Maar denk bijvoorbeeld ook aan security-oplossingen als Kaspersky Endpoint Security for Business of Kaspersky Optimum Security voor effectieve endpointbescherming.

 

Lees ook
IT/OT-convergentie van uw Security Operations Center (SOC)?

IT/OT-convergentie van uw Security Operations Center (SOC)?

IT/OT-convergentie maakt de weg vrij voor digitale transformatie. Door de kloof tussen deze twee werelden te overbruggen, kunt u gegevens combineren en omzetten in kennis, teams op meerdere locaties verbinden voor een gezamenlijke aanpak en de werkefficiëntie verhogen in een meer digitale omgeving. Maar uw digitale aanpak moet gebaseerd zijn op cyberbeveiliging...

Security Delta (HSD) erkend uitgever ECSO ‘Cybersecurity Made in Europe’ label

Security Delta (HSD) erkend uitgever ECSO ‘Cybersecurity Made in Europe’ label

Security Delta (HSD) is met ingang van d.d. 5 juli 2022 erkend uitgever van het European Cybersecurity Organisation (ECSO) ‘Cybersecurity Made in Europe’ label. Het label dient als een marktdifferentiator op basis van geografische locatie en is bestemd voor Nederlandse cybersecurity bedrijven die bezig zijn hun bedrijf te ontwikkelen.

Tijdens vakantie ook werken? Let dan op de cyberrisico’s

Tijdens vakantie ook werken? Let dan op de cyberrisico’s

Cybercriminelen zijn op geld uit en helaas zorgt dit ervoor dat reizigers een doelwit zijn omdat ze online op zoek zijn naar hun ideale werkvakantie. Wij raden reizigers dan ook aan om niet te klikken op vreemde URL's, berichten met duidelijke spel- of grammaticafouten en verdachte e-mails van vrienden of collega's. Als een deal te mooi lijkt om waar...