Helft van het internetverkeer is versleuteld

internetten

De helft van het internetverkeer wereldwijd is versleuteld met HTTPS. Dit is een belangrijk mijlpaal in het versleutelen van het web, stelt de Electronic Frontier Foundation (EFF).

De EFF, een organisatie die zich inzet voor rechten in de digitale wereld, heeft gebruikscijfers van de webbrowsers Google Chrome en Mozilla Firefox naast elkaar gezet. Beide bedrijven melden dat meer dan 50% van het totale internetverkeer inmiddels is versleuteld met HTTPS.

Let’s Encrypt en Certbot

De organisatie wijst onder andere op het Let’s Encrypt initiatief en EFF’s eigen Certbot, die beide HTTPS betaalbaar en toegankelijk maken voor onder andere onafhankelijke kleinere websites. Hiermee hebben beide initiatieven volgens de EFF een belangrijke bijdrage geleverd aan het versleutelen van het internetverkeer. Ook wijst de EFF op het snel groeiend aantal certificaten dat door Let’s Encrypt is uitgegeven. Dit aantal lag in oktober 2016 nog op 12 miljoen, en is inmiddels al gestegen tot 28 miljoen stuks.

Ondanks het positieve nieuws is er volgens de EFF nog veel werk aan de winkel om het volledige web te versleutelen. Tot dit doel is gehaald adviseert de EFF gebruikers de browserextensie HTTPS Everywhere te gebruiken. Dit is een extensie die webbrowsers dwingt indien mogelijk gebruik te maken van HTTPS. Niet alle websites dwingen het gebruik van HTTPS namelijk af en zijn dus ondanks ondersteuning voor HTTPS ook via het onversleutelde HTTP bereikbaar. HTTPS Everywhere is ontwikkeld door de EFF in samenwerking met het Tor Project.

Meer over
Lees ook
C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder, Praktijk voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaat voor veilig e-mailen gebruikmaken van Fenestrae Bastion 365. Met de oplossing kunnen de medewerkers van praktijk Snijder vertrouwelijke persoonsgegevens en medische informatie veilig mailen naar zorgprofessionals en patiënten middels Microsoft Office 365. Bastion 365 is de oplossing die ervoo1

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1