Helft van het internetverkeer is versleuteld

internetten

De helft van het internetverkeer wereldwijd is versleuteld met HTTPS. Dit is een belangrijk mijlpaal in het versleutelen van het web, stelt de Electronic Frontier Foundation (EFF).

De EFF, een organisatie die zich inzet voor rechten in de digitale wereld, heeft gebruikscijfers van de webbrowsers Google Chrome en Mozilla Firefox naast elkaar gezet. Beide bedrijven melden dat meer dan 50% van het totale internetverkeer inmiddels is versleuteld met HTTPS.

Let’s Encrypt en Certbot

De organisatie wijst onder andere op het Let’s Encrypt initiatief en EFF’s eigen Certbot, die beide HTTPS betaalbaar en toegankelijk maken voor onder andere onafhankelijke kleinere websites. Hiermee hebben beide initiatieven volgens de EFF een belangrijke bijdrage geleverd aan het versleutelen van het internetverkeer. Ook wijst de EFF op het snel groeiend aantal certificaten dat door Let’s Encrypt is uitgegeven. Dit aantal lag in oktober 2016 nog op 12 miljoen, en is inmiddels al gestegen tot 28 miljoen stuks.

Ondanks het positieve nieuws is er volgens de EFF nog veel werk aan de winkel om het volledige web te versleutelen. Tot dit doel is gehaald adviseert de EFF gebruikers de browserextensie HTTPS Everywhere te gebruiken. Dit is een extensie die webbrowsers dwingt indien mogelijk gebruik te maken van HTTPS. Niet alle websites dwingen het gebruik van HTTPS namelijk af en zijn dus ondanks ondersteuning voor HTTPS ook via het onversleutelde HTTP bereikbaar. HTTPS Everywhere is ontwikkeld door de EFF in samenwerking met het Tor Project.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1