Helft van de overheidswebsites maakt geen gebruik van HTTPS

encryptie

Het aantal overheidswebsites dat gebruikt maakt van HTTPS is in het afgelopen kwartaal met 18% gestegen. Desondanks maakt de helft van alle overheidswebsites nog geen gebruik van HTTPS.

Dit blijkt uit cijfers van Open State Foundation’s Pulse, een dashboard die het mogelijk maakt te controleren of een overheidswebsite gebruik maakt van HTTPS en hoe sterk de implementatie hiervan is. HTTPS is een uitbreiding op het HTTP-protocol waarbij het dataverkeer tussen een webserver en de gebruiker wordt versleuteld. Indien dataverkeer wordt onderschept door een aanvaller, kan dit verkeer hierdoor niet worden ingezien. Daarnaast controleert HTTPS de identiteit van een webserver, om zeker te stellen dat content die wordt opgevraagd inderdaad afkomstig is van de juiste webserver. Dit voorkomt dat gebruikers worden omgeleid naar een malafide website. Tot slot controleert HTTPS de integriteit van aangeboden informatie, wat manipulatie van content voorkomt.

Onnodige risico’s op 52% van overheidssites

In totaal zijn 1.843 domeinen onderzocht. Hiervan ondersteunt 52% HTTPS. In december lag dit percentage nog op 44% van 1.816 onderzochte domeinen. Van de 961 overheidssites met een HTTPS-verbinding, zijn 90 domeinen niet goed geconfigureerd. Gebruikers lopen hierdoor bij 53% van alle overheidssites onnodig risico’s. Onder andere de websites van de gemeenten gemeenten Delft, Sluis, Oegstgeest, Purmerend, Rijswijk, Schouwen-Duiveland en Vlaardingen zijn voorzien van een HTTPS-verbinding die verkeerd is geconfigureerd. In december 2016 waren 108 van de 796 onderzochte overheidssites met HTTPS onjuist geconfigureerd.

Vooral waterschappen, provincies en gemeenten hebben vaker een HTTPS-verbinding omarmd. Het aantal HTTPS-verbindingen bij websites van waterschappen is gestegen van van 40,9% in december tot 76,1% in maart, bij provincies van 7 naar 10 provincies en bij gemeenten van 59% tot 72%. Het percentage websites van ministeries met een HTTPS-verbinding steeg van 54,9% tot 60,9%.

HSTS ontbreekt bij ambassades

Open State Foundation merkt op dat de websites van een aantal Nederlandse ambassades inmiddels is voorzien van HTTPS, maar het gebruik hiervan niet wordt afgedwongen. Dit komt doordat HTTP Strict Transport Security (HSTS) staat uitgeschakeld. HSTS is een beveiligingsmechanismen dat voorkomt dat een downgrade aanval kan worden uitgevoerd op een HTTPS-verbinding, waarbij het gebruik van een HTTP-verbinding door een aanvaller wordt afgedwongen.

“Het afdwingen van HTTPS is een belangrijke norm voor websites van overheden”, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation die digitale transparantie nastreeft. “Met Pulse laten we zien dat met een eenvoudige dashboard op basis van open data overheden aangespoord kunnen worden om internetveiligheid serieus te nemen.”

Belastingdienst

Daarnaast wijst de Open State Foundation erop dat de Belastingdienst inmiddels al zijn internetpagina’s heeft voorzien van HTTPS, inclusief alle pagina’s die onderdeel zijn van belastingdienst.nl, toeslagen.nl, douane.nl en fiod.nl. De website van de Belastingdienst/Caribisch Nederland is vooralsnog echter niet voorzien van HTTPS.

Lees ook
Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

De cybercriminelen achter de Bitcrypt-ransomware hebben een flinke blunder gemaakt. De nieuwe ransomware versleutelt data op computers en eist vervolgens losgeld. Door een fout van de cybercriminelen is de data echter gewoon te redden zonder losgeld te betalen. Wie geïnfecteerd wordt met Bitcrypt krijgt de boodschap te zien dat zijn data is versle1

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.1

HTTPS Everywhere vormt HTTP-websites om tot HTTPS

HTTPS Everywhere vormt HTTP-websites om tot HTTPS

De Electronic Frontier Foundation, een stichting die opkomt voor rechten in de digitale wereld, lanceert HTTPS Everywhere. HTTPS Everywhere is een extensie voor de webbrowsers Firefox, Chrome en Opera die alle communicatie van gebruikers met grote websites versleuteld. HTTPS Everywhere is door de Electronic Frontier Foundation in samenwerking met1