Helft van datalekken bij gemeenten niet gemeld bij toezichthouder

data-freeimages-malkowitch

De helft van alle datalekken bij de gemeente is in 2016 niet gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit terwijl de meldplicht datalekken die wel verplicht.

Dit blijkt uit onderzoek van van het KRO-NCRV programma Reporter Radio. “Wij overwegen nu wel, aan de hand van deze gegevens, om nog een keer een brief naar die gemeenten te sturen, om nog eens heel scherp uit te leggen hoe de norm nu is, hoe die wordt en dat ze altijd moeten melden, omdat ze serieus risico lopen op boetes als ze dat niet doen”, laat Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, weten in een reactie aan Reporter Radio.

16 op de 1.000 inwoners getroffen

Bij twee derde van de datalekken lekt het BSN van burgers uit. In 90% liggen namen en adresgegevens op straat. Minimaal 16 op de 1.000 inwoners is in 2016 getroffen door een datalek. Opvallend is dat bij 82% van de datalekken betrokken burgers niet zijn geïnformeerd. Dit is verplicht indien een datalek betrokkenen ernstig kan benadelen. Wolfsen noemt het niet melden van datalekken bij betrokkenen een serieus risico: “Als er een Burger Service Nummer (BSN) toegankelijk is, dan is er al vrij snel gevaar voor mensen, want daar kan je identiteitsfraude mee plegen.”

De aard van de gemelde datalekken is divers. Zo meldde de gemeente Apeldoorn dat computers met persoonsgegevens in een openbare ruimte onterecht toegankelijk is geweest. Voorbeelden van andere gemelde datalekken zijn verkeerd verzonden e-mails met privacygevoelige bestanden, het delen van gegevens in samenwerkingsverbanden van gemeenten of situaties waarbij burgers worden gevraagd persoonsgegevens toe sturen via onbeveiligde formulieren op de website van de gemeente. Ook incidenten met ransomware of phishing zijn gemeld.

Baseline Informatie Beveiliging Nederlandse Gemeenten

Cyber security specialist Mary-Jo de Leeuw van Revnext heeft onderzoek gedaan naar het informatieveiligheidsbeleid. “De Baseline Informatie Beveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) wordt door gemeenten heel verschillend ingevuld. Soms een beleid van 60 pagina’s en soms gewoon helemaal niet”, aldus De Leeuw. De maatregelen zijn opgesteld door Taskforce BID. “Er zou een evaluatie komen, maar die is er niet geweest. Gemeenten hebben in 2013 een resolutie ondertekend om invulling te geven aan ‘Verplichtende zelfregulering’. De taken van de Taskforce zijn overgedragen aan Digicommissaris Bas Eenhoorn. Wat zijn taken zijn, is onduidelijk".

Wolfsen: “Een gemeente heeft heel veel gevoelige gegevens, ook over jeugd, en als die toegankelijk zijn voor derden dan is dat zeer ernstig. Zeker in de jeugd psychiatrie hebben gemeenten tegenwoordig belangrijke taken en dus ook belangrijke gegevens over die kinderen. Als dat in handen komt van mensen waar het niet voor bestemd is, dan kan een kind de rest van zijn leven daar last van hebben.”

Meer over
Lees ook
Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Wie met gevoelige documenten werkt moet goed op zijn beveiliging letten. Alleen een virusscanner installeren is niet voldoende. Een keylogger, een oplossing die de toetsaanslagen op een machine registreert, is bijvoorbeeld beschikbaar in zowel een softwarematige als hardwarematige variant. De hardwarematige variant wordt door antivirussoftware nie1

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1