Hackers stelen 1,16 miljoen creditcards bij Staples

creditcard2

Opnieuw zijn hackers bij een winkelketen ervandoor gegaan met een grote hoeveelheid creditcards. Ditmaal hebben hackers toegeslagen bij de leverancier van winkelketen Staples. De hackers hebben de creditcardgegevens van 1,16 miljoen klanten van het bedrijf buitgemaakt.

Staples maakt de hack zelf bekend in een verklaring op haar website. Tijdens een onderzoek naar een mogelijke cyberinbraak in oktober is aan het licht gekomen dat op meerdere Point-of-Sale-systemen (kassasystemen) malware is aangebracht. Verder onderzoek wees uit dat de malware aanwezig was op systemen in maar liefst 113 vestigingen in het bedrijf.

Onopgemerkt aan het werk

De malware is op de meeste locaties actief sinds 10 augustus en is op 16 september ontdekt. Twee vestigingen melden echter malware te hebben aangetroffen die zelfs al sinds juli van dit jaar actief is. De hackers hebben dus langere tijd onopgemerkt hun werk kunnen doen en creditcards kunnen stelen. Het is nog onduidelijk wie er achter de cyberaanval zit. Staples stelt de zaak te onderzoeken.

Staples benadrukt getroffen klanten zoveel mogelijk te zullen ondersteunen bij het oplossen van de problemen. Het bedrijf biedt alle klanten die in de genoemde periode met hun creditcard bij een getroffen vestiging hebben betaald gratis toegang tot maatregelen die helpen hun identiteit te beschermen. Zo krijgen de Staples-klanten een verzekering tegen identiteitsdiefstal, een gratis kredietrapport en kredietmonitoring.

Andere winkelketens

Het is niet de eerste keer dat hackers creditcards stelen bij een grote winkelketen. In 2014 was het regelmatig raak. Onder andere Target, Home Depot, Neiman Marcus, Goodwill Industries International, de restaurantketen PF Chang’s China Bistro, UPS en Michaels Store werden doelwit van grootschalige diefstal van creditcards.

Meer over
Lees ook
Uber hield grootschalig datalek langere tijd stil

Uber hield grootschalig datalek langere tijd stil

Uber blijkt in 2016 te zijn getroffen door een cyberaanval, waarbij gegevens van ongeveer 50 miljoen klanten zijn gestolen. Het datalek werd eind 2016 ontdekt, maar is nu pas door Uber naar buiten gebracht. Dit meldt Uber tegenover Bloomberg. Onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers van Uber klanten zijn buitgemaakt. Creditcardgegevens1

Klantgegevens buitgemaakt bij hosting provider Hetzner

Klantgegevens buitgemaakt bij hosting provider Hetzner

De Zuid-Afrikaanse hosting provider Hetzner is getroffen door een datalek. De aanvaller zou gebruik hebben gemaakt van een SQL-injectie om een database van het bedrijf te kraken. Hetzner heeft externe forensische onderzoekers ingeschakeld, die in samenwerking met Hetzner de cyberaanval onderzoeken. Dit meldt Hetzner in een verklaring op haar webs1

Ook gegevens van 15,2 miljoen Britten gestolen bij Equifax-hack

Ook gegevens van 15,2 miljoen Britten gestolen bij Equifax-hack

Het datalek in mei 2017 bij het Amerikaanse kredietbureau Equifax blijkt omvangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. Niet alleen gegevens van zo’n 143 miljoen Amerikaanse klanten zijn buitgemaakt, ook data van 15,2 miljoen Britse klanten zijn gestolen. Dit maakt Equifax bekend op zijn website. Het kredietbureau werd in mei 2017 getroffen door ee1