Hackers kunnen Chrome-gebruikers afluisteren via de ingebouwde microfoon

afluisteren

Cybercriminelen kunnen gebruikers van de webbrowser Google Chrome afluisteren. Het afluisteren vindt plaats via een verborgen pop-up venster, dat niet zichtbaar is voor gebruikers.

Het probleem is ontdekt door de ontwikkelaar Tal Ater, die stelt dat bug in september aan Google te hebben gerapporteerd. Google heeft tot nu toe echter geen fix uitgebracht om het gat te dichten, waardoor Ater zich gedwongen voelt details over het lek via zijn blog naar buiten te brengen.

Toestemming

Hackers kunnen overigens niet zo maar de microfoon van gebruikers afluisteren. Zij moeten gebruikers eerst overtuigen toestemming te geven de microfoon van de computer aan te zetten. Zodra de gebruiker dit heeft gedaan is de cyberaanval lastig af te slaan. Zodra het slachtoffer de website in kwestie namelijk verlaat wordt een pop-under geopend. Deze pop-under is alleen op de achtergrond zichtbaar, waardoor deze niet snel zal worden opgemerkt.

Google werkt overigens wel aan een oplossing voor het probleem. Ater schrijft dat technici van Google al na twee weken lieten weten een oplossing te hebben gevonden. Deze oplossing is echter nooit verspreidt naar Chrome-gebruikers. Ater besloot daarom opnieuw contact op te nemen en te vragen waarom de update niet is gelanceerd. Google stelt de juiste maatregelen nog te onderzoeken. Het gat is tegelijkertijd echter nog steeds aanwezig in Chrome.

Lees ook
CISO community en CISO Platform officieel opgericht

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

De CISO community en het bijbehorende CISO Platform Nederland zijn een feit. De nieuwe combinatie ondersteunt Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid. Doel is samenwerken, kennisdelen, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbehee1

SurePay's Developer Portal helpt banken en bedrijven fraude te voorkomen

SurePay's Developer Portal helpt banken en bedrijven fraude te voorkomen

SurePay, de uitvinder van de IBAN-Naam Check, introduceert een Developer Portal. Bedrijven en overheidsorganisaties zijn steeds meer bezig met fraudepreventie.

Qualys lanceert TruRisk, FixIT en ProtectIT in AWS Marketplace

Qualys lanceert TruRisk, FixIT en ProtectIT in AWS Marketplace

Qualys maakt VMDR TruRisk, FixIT en ProtectIT beschikbaar in AWS Marketplace. Met deze pakketten voor het beheer van kwetsbaarheden, patches en EDR richt Qualys zich op het mkb-segment, aangezien een toenemend aantal cyberaanvallen gericht is tegen kleine bedrijven.