Hackers kraken control panel van pinautomaten om pinautomaten te kunnen legen

geldautomaat

Fraude met pinautomaten is niet nieuw. Criminelen skimmen gebruikers of proberen pinautomaten te hacken. Pinautomaten blijken echter een stuk kwetsbaarder dan tot nu toe werd gedacht. Door de back-end van pinautomaten te hacken kunnen cybercriminelen in een korte tijd een groot aantal pinautomaten leegtrekken, met grote financiële schade tot gevolg.

Hiervoor waarschuwt de Amerikaanse Federal Financial Institutions Examination Council (FFIEC). Pinautomaten worden beheerd vanuit een doorgaans webgebaseerde control panel. Dit beheerderspaneel geeft toegang tot allerlei instellingen van de pinautomaten. Door alle beperkingen simpelweg uit te schakelen kunnen de hackers met gekloonde pinpassen pinautomaten ongehinderd volledig legen.

Spearphishing

Het control panel van pinautomaten is toegankelijk via inloggegevens waar bankmedewerkers toegang tot hebben. Cybercriminelen richten zich daarom steeds vaker op deze doelgroep en proberen via spearphishingaanvallen de inloggegevens te bemachtigen. Zodra zij deze in handen hebben kunnen zij toegang tot de instellingen van de pinautomaten, waarna de dieven hun slag kunnen slaan.

Voor het daadwerkelijk leegtrekken van de machines worden grote groepen gebruikers ingehuurd. Deze 'katvangers' pinnen gelijktijdig bij een groot aantal pinautomaten, die dus allen tegelijkertijd worden leeggehaald. Door deze pinacties goed te timen is het kwaad al geschied voor een bank kan ingrijpen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.