Hacker stelt Mexicaanse verkiezingen te hebben gemanipuleerd

mexico-vlag-juan-carlos-arellano

Een Colombiaanse hacker claimt de uitslagen van de Mexicaanse verkiezingen in 2012 te hebben beïnvloed. De man stelt 600.000 dollar (omgerekend zo’n 527.000 euro) te hebben ontvangen om zeker te stellen dat Peña Nieto, de huidige president van Mexico, de verkiezingen zou winnen.

Andrés Sepúlveda doet tegenover Bloomberg zijn verhaal. Sepúlveda zit momenteel in de gevangenis voor een poging de Colombiaanse presidentsverkiezingen van 2014 te manipuleren. Sepúlveda stelt dat hij zich al langer bezighoudt met het manipuleren van verkiezingen. Zo zou hij in 2012 met succes de Mexicaanse verkiezingen hebben beïnvloed. Hiervoor stelt de hacker gebruik te hebben gemaakt van zowel malware als Twitter bots.

600.000 dollar

Sepúlveda stelt dat de 600.000 dollar die hij ontving afkomstig is van een Venezolaanse politiek consultant die actief is in Miami. Dit geld heeft hij gebruikt om een team van hackers in te huren en hen te voorzien van tools. Zo stelt Sepúlveda Russische malware te hebben ingezet om zowel BlackBerry’s, Android smartphones als iPhones van tegenstanders te kunnen hacken. Hierdoor kreeg de hacker inzicht in de activiteiten van politieke tegenstanders. Voor deze software zou hij omgerekend zo’n 44.000 euro hebben betaald.

Daarnaast stelt de hacker op grote schaal Twitter bots te hebben ingezet om de publieke opinie te kunnen beïnvloeden. In totaal zou Sepúlveda de beschikking hebben gehad over zo’n 30.000 Twitter bots, waarmee hij zegt in staat te zijn geweest om trending topics op Twitter te creëren. Ook claimt Sepúlveda in een belangrijk kiesdistrict tienduizenden kiezers in het holst van de nacht te hebben opgebeld. Hierbij stelt de hacker zich in vooraf opgenomen boodschappen te hebben voorgedaan als een tegenstander van Peña Nieto, met als doel deze tegenstander schade toe te brengen.

Bewijsmateriaal vernietigen

Peña Nieto won uiteindelijk de Mexicaanse verkiezingen van 2012. Sepúlveda zegt in een appartement in het Colombiaanse Bogota de verkiezingsuitslagen live te hebben gevolgd. Zodra officieel was bevestigd dat Nieto de verkiezingen had gewonnen is Sepúlveda begonnen met het vernietigen van bewijsmateriaal. Hij boorde onder andere gaten in harde schijven, flash drives en mobiele telefoons. Vervolgens heeft hij deze apparatuur in een magnetron gestopt om de interne circuits te vernietigen. De restanten zegt hij met een hamer in stukken te hebben geslagen.

Papieren documenten zijn door een papierversnipperaar gehaald, waarna de restanten door het toilet zijn gespoeld. Tot slot zegt Sepúlveda servers die hij anoniem had gehuurd in Rusland en Oekraïne te hebben gewist. Zelf noemt de hacker zijn campagne ‘één van de meeste vieze Latijns-Amerikaanse campagnes in de recente geschiedenis’. Ook stelt Sepúlveda dat het manipuleren van de Mexicaanse verkiezingen van 2012 slechts een voorbeeld is van zijn werk. Hij stelt acht jaar lang belangrijke verkiezingen in Latijns-Amerika te hebben beïnvloed. Welke verkiezingen hij nog meer heeft gemanipuleerd laat Sepúlveda in het midden.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1