Group-IB versterkt zijn voet aan de grond in Europa: de deuren van het Europese hoofdkantoor in Amsterdam zijn nu open

Group_IB_logo400200

Group-IB, een mondiaal bedrijf in threat hunting en cyberinformatie, heeft de deuren geopend van zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam; dit zal dienen als een centrale overslagplaats voor het onderzoek van het bedrijf naar het Europese bedreigingslandschap. Het bedrijf, al jarenlang actief op het continent, wil zijn operaties nu formaliseren door een nieuw hoofdkantoor in gebruik te nemen dat de verzamelde expertise op het gebied van activiteiten op het gebied van cyberonderzoek, incidentrespons en threat hunting in de hele regio onder één dak wil brengen en laten groeien. 

Het kantoor in Amsterdam, gevestigd op Prinsengracht 919 (1017 KD Amsterdam), is opgezet om de geweldige Europese kennis op het gebied van cyberbedreigingen die Group IB eerder had te intensiveren. Daarnaast wil het de globale infrastructuur van het bedrijf in threat hunting verbreden en de ondersteuning ter plaatse voor het klantenbestand van het bedrijf in de regio, waaronder, onder andere, grote banken in Nederland, versterken. In de geest van de mondiale strategie voor het ontwikkelen van een verspreid internationaal netwerk van autonome cyberbeveiligingscentra met een diepgaand inzicht in de lokale cyberbeveiligingsomgeving, werden voor het eerste team dat zich in Amsterdam vestigde ook de vertegenwoordigers van de belangrijkste bedrijfseenheden van Group-IB aangetrokken. Dit zijn teams op het gebied van Cyberbeveiliging, Digitaal forensisch onderzoek, Incident respons, Veiligheidsbeoordeling, Antipiraterij en Merkbescherming, gekoppeld aan frontline analisten in Bedreigingsinformatie die hun vaardigheden in het bestuderen van de beruchtste bedreigingen gericht op bedrijven over de hele wereld aanscherpen. 

De keuze van het Europese hoofdkantoor als gastheer is geen verrassing: Nederland, het thuisland van Europol, het The Hague Security Delta, het NATO Cyber Security Agency, en het European Network for Cyber Security, is een van de belangrijkste spelers in de Europese cyberbeveiligingswereld geweest. Volgens Group-IB-experts zal de exodus van mondiale tech- en financiële bedrijven uit Londen naar Amsterdam vermoedelijk de aantrekkelijkheid van de stad in de ogen van cybercriminelen bevorderen, wat daar onvermijdelijk zal leiden tot een stijging van het aantal cyberaanvallen.

Volgens het Group-IB Hi-Tech Crime Trends 2019/2020 rapport, is Nederland een van de zeldzame slachtoffers van bankieringsbotnets, waaronder de beruchte Dridex, Qbot en Trickbot. Europa biedt in het algemeen een veel diverser bedreigingslandschap, omdat het een doelwit is van ten minste 16 APT-groepen, talloze ransomware operators en online scammers. 

Het bovenstaande bepaalt de dichtheid van de cyberruimte in het gebied, dat, om goed te worden beschermd, grondige verkenning vereist. Dus zal de kortetermijndoelstelling van het Amsterdam-team bestaan uit diepgaand onderzoek van de lokale cybercriminaliteit met het ultieme doel een sterk regionaal perspectief op Group-IB-producten en -oplossingen te leveren en de online bedreigingen die dit specifieke district bedreigen in kaart te brengen. Group-IB is ook van plan lokaal nauw samen te werken met de politie om zo de cybercriminaliteit voor het Europese regio te verstoren en veerkracht op te bouwen.

“Banken in Nederland en financiële organisaties in Europa behoorden tot de eerste klanten die op attributen gebaseerde bedreigingsinformatie aanschaften, wat een indicatie is van het hoge volwassenheidsniveau van de markt,” is de toelichting van Group-IB CEO en oprichter Ilya Sachkov. “Ons team is verspreid over het continent waar het onze klanten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en andere staten bewaakt. We waren consequent in onze ontwikkeling van de Europese markt en hebben tegenwoordig de expertise voor het opschalen van de installaties van onze producten en voortzetten van het helpen van Europese bedrijven bij het bestrijden van cybercriminaliteit, door nu wanneer nodig in de buurt te zijn. Zonder de opening van ons kantoor in Amsterdam ook maar officieel aan te kondigen, ontvingen we diverse samenwerkingsverzoeken van onze officiële partners. Ons kortetermijndoel in de regio is de actieve werving van cyberbeveiligingsexperts. We gebruiken deze uitdagende tijd om kansen te benutten. Bedankt voor het warme welkom en blijf veilig!” 

Het Amsterdamse team is van plan de expertise niet alleen in de diepte maar ook in de breedte te versterken door actief lokale talenten erbij te betrekken, waarbij cyberonderzoek- en bedreigingsinformatie-experts de kern van het huidige wervingsbeleid in de regio vormen.  Nog een andere dimensie van deze missie is de nauwe samenwerking met Europese universiteiten, waarbij Group-IB ernaar streeft getalenteerde jongeren een kans te geven op een eerste kennismaking met de voorhoede van de moderne cyberoorlogsvoering door stage te lopen bij het bedrijf dat al bijna twee decennia wereldwijd online criminaliteit bestrijdt. Group-IB heeft reeds kennisgemaakt met de educatieve activiteiten in het land en bedrijfsbeveiligingsteams van banken in Nederland evenals lokale politie, met inbegrip van degenen in dienst van EC3, getraind. 

Het plan is dat de samenwerking met universiteiten in de regio een impuls zal geven aan het initiatief van Group-IB voor het koesteren van zogeheten toekomstige beroepen. Het belangrijkste idee is om de kloof te dichten tussen het doorlopende educatieprogramma en de voortdurend evoluerende behoeften van de cyberbeveiligingsarbeidsmarkt. Dit kan door professionals basisvaardigheden bij te brengen waarmee ze hun cyberbeveiligingscarrières flitsend kunnen beginnen. De leiding van Group-IB heeft bij diverse gelegenheden gesteld dat ze niet volledig uitsluitend op academische kennis kunnen vertrouwen en actief middelen in nieuwkomers investeren. Gezien het bovenstaande is Group-IB actief bezig met het ontwikkelen van zijn partnernetwerk met universiteiten om jonge talenten van stagemogelijkheden te voorzien. 

“In plaats van mensen met hetzelfde beroep te verenigen, verenigt Group-IB mensen met dezelfde instelling,” zo reageert Sergey Lupanin, de Group-IB Chief Operating Officer van het Europese hoofdkantoor. “Intolerantie tegenover cybercriminaliteit vormt de kern van ons bedrijf, en het is niet altijd makkelijk om gelijkgestemden te vinden. Om die reden grijpen we elke kans aan om mensen te vinden met gevoel voor sociale verantwoordelijkheid en sparen we geen moeite onze kennis met hen te delen. In Europa zien we veel mogelijkheden om diegenen te vinden die onze wereldwijde missie om van de wereld een cyberveiliger leefomgeving te maken, willen omarmen.” 

Als onderdeel van zijn regionale betrokkenheid is Group-IB van plan zich bezig te houden met pro bono activiteiten die de toegang tot sociaal belangrijke voorzieningen in de regio faciliteren, zoals ziekenhuizen, liefdadigheid en educatieve organisaties, om de veerkracht in de regio pro-actief te vergroten.

 

Meer over
Lees ook
NTT Global Threat Intelligence Report: stijging van 300 procent in aanvallen van opportunistic targeting

NTT Global Threat Intelligence Report: stijging van 300 procent in aanvallen van opportunistic targeting

NTT Ltd., publiceert zijn 2021 Global Threat Intelligence Report (GTIR). In het rapport staat omschreven hoe hackers profiteren van de wereldwijde destabilisatie door hun pijlen te richten op essentiële sectoren en veelvoorkomende kwetsbaarheden die het resultaat zijn van de verschuiving naar remote access.

Operatie TunnelSnake: Kaspersky legt onbekende rootkit bloot

Operatie TunnelSnake: Kaspersky legt onbekende rootkit bloot

Het onderzoek naar de campagne begon toen Kaspersky een reeks waarschuwingen van ontving bij de detectie van een unieke rootkit binnen de beoogde netwerken. Deze rootkit, die de naam Moriya kreeg, was bijzonder ontwijkend dankzij twee kenmerken.

WatchGuard pleit voor World MFA Day

WatchGuard pleit voor World MFA Day

Vandaag is het World Password Day. Op deze dag wordt sinds 2013 aandacht gevraagd voor het belang van wachtwoordbeveiliging. Ondanks de groeiende bewustwording blijft de situatie ernstig. Zo begon 80 procent van de breaches vorig jaar met een brute force-aanval of bij diefstal of verlies van inloggegevens.