'Groot gebrek aan IoT security-besef'

Nieuw onderzoek van Trend Micro wijst uit dat 86 procent van de ondervraagde IT- en security-besluitvormers wereldwijd gelooft dat organisaties hun bewustzijn van IoT-bedreigingen moeten verbeteren. Dit gebrek aan kennis gaat gepaard met toenemende dreigingsniveaus en security-uitdagingen die gerelateerd zijn aan met internet verbonden apparaten, waardoor organisaties groot risico lopen. De onderzoeksgroep van 1.150 IT- en security-bestuurders in organisaties wereldwijd toont een zorgwekkend gebrek aan volwassenheid op het gebied van cybersecurity wanneer zij IoT-projecten inzetten voor innovatie en digitale transformatie.

IoT-300x180 “Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat veel cyberaanvallen worden veroorzaakt door een gebrek aan security-besef”, zegt Kevin Simzer, Chief Operating Officer bij Trend Micro. “Het is een stap in de juiste richting dat IT-leiders de noodzaak inzien van het vergroten van het bewustzijn binnen de organisatie. We raden zakelijke leiders aan duidelijk te erkennen welke IoT security-uitdagingen van invloed zijn op hun bedrijf en op basis daarvan te investeren om hun security-doelen te kunnen realiseren.”

Een gebrek aan IoT security-besef stelt bedrijven in toenemende mate bloot aan potentieel schadelijke cyberaanvallen. Uit het onderzoek blijkt dat aanvallen tegenwoordig het vaakst gericht zijn op kantoorapparatuur, gevolgd door productie-omgevingen en de supply chain. Wanneer aanvallers zich toegang verschaffen tot deze apparaten, kunnen zij ook toegang krijgen tot de achterliggende bedrijfsnetwerken om nog meer schade aan te richten.

Meer dan 50 procent van de ondervraagde IT- en security-besluitvormers geeft aan dat zij een aantal belangrijke functies prioriteit geven in hun security-oplossingen als het gaat om IoT security. Het monitoren van afwijkend gedrag en het beheren van kwetsbaarheden worden het meest ingezet voor het verkleinen van gevaar.

In aanvulling op deze specifieke mogelijkheden, raadt Trend Micro een krachtige verdedigingsaanpak voor het netwerk aan om er zeker van te zijn dat IoT-apparaten geen veiligheidsrisico’s vormen. Het bedrijf biedt voor extra bescherming ook een reeks security-oplossingen voor specifieke typen IoT-apparaten.

Meer over
Lees ook
Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

De traditionele 9-tot-5-werkdag op kantoor is verleden tijd. In plaats daarvan wordt in de huidige wereld van hybride werken verwacht dat men 'altijd aan staat'. Nu mensen steeds meer uren werken vanaf allerlei locaties en apparaten, worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 laat zien dat1

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Het aantal gerapporteerde scams in Nederland is in 2020 met 50% toegenomen tot ruim 120.000. Dat meldt het jaarlijkse rapport The Global State of Scams – 2021 van Scamadviser. Daarmee is Nederland geen uitzondering, vrijwel in alle landen steeg het aantal meldingen én de financiele schade die de oplichters veroorzaken. Phishing was ook vorig jaar1