Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

spionage

De Britse overheid heeft plannen voor een nieuwe spionagewet bekend gemaakt. De wet lijkt minder ver te gaan dan eerder werd verwacht. Zo lijken er geen beperkingen te worden opgelegd aan het gebruik van encryptie, iets waarover veel geruchten gingen.

Dit meldt de Independent. De wet heet officieel ‘Investigatory Power Bill’ en is de laatste tijd in Groot-Britannië vaak onderwerp van gesprek geweest. Zo deden geruchten de ronde dat de Britse overheid met de wet het gebruik van end-to-end encryptie aan banden zou leggen. Dit zou grote gevolgen hebben voor technologiebedrijven als Apple, die data op apparaten standaard met behulp van encryptie versleutelen. De wet blijkt het gebruik van encryptie echter niet te verbieden.

Metadata van surfgedrag bewaren

De nieuwe spionagewet bepaalt wel dat de overheid metadata gaat bewaren over het internetgebruik van Britten. Hierbij wordt bijgehouden wie welke sites heeft bezocht en welke app hiervoor is gebruikt. Deze data moet één jaar worden bewaard door internetproviders.

Daarnaast verplicht de wet Britse bedrijven die communicatiediensten of -systemen aanbieden mee te werken indien inlichtingendiensten of opsporingsinstanties toegang willen verkrijgen tot een apparaat en de data die op dit apparaat aanwezig is. De wet laat in het midden welke sanctie wordt opgelegd indien een bedrijf weigert mee te werken aan een dergelijk verzoek. Ook is onduidelijk welke gevolgen het heeft als een bedrijf door technische beperkingen stelt opsporingsinstanties niet te kunnen helpen.

Leden van het parlement afluisteren

Tot slot bepaalt de wet dat leden van het Britse parlement voortaan mogen worden afgeluisterd, iets wat voorheen verboden was. Instanties kunnen alleen gebruik maken van deze mogelijkheid indien zij toestemming hebben van een hoge rechter of de premier van Groot-Brittannië. Het parlement hoeft echter niet te worden ingelicht over de afluisterpraktijken.

Lees ook
Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

De cybercriminelen achter de Bitcrypt-ransomware hebben een flinke blunder gemaakt. De nieuwe ransomware versleutelt data op computers en eist vervolgens losgeld. Door een fout van de cybercriminelen is de data echter gewoon te redden zonder losgeld te betalen. Wie geïnfecteerd wordt met Bitcrypt krijgt de boodschap te zien dat zijn data is versle1

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.1

HTTPS Everywhere vormt HTTP-websites om tot HTTPS

HTTPS Everywhere vormt HTTP-websites om tot HTTPS

De Electronic Frontier Foundation, een stichting die opkomt voor rechten in de digitale wereld, lanceert HTTPS Everywhere. HTTPS Everywhere is een extensie voor de webbrowsers Firefox, Chrome en Opera die alle communicatie van gebruikers met grote websites versleuteld. HTTPS Everywhere is door de Electronic Frontier Foundation in samenwerking met1