Groep biedt spionagesoftware en data van NSA te koop aan

hacker4-gabor-kalman

Een groep cybercriminelen stelt spionagesoftware in handen te hebben van de Equation Group, een groep die gelieerd zou zijn aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De groep, de ‘Shadowbrokers’, bieden de data te koop aan via een online veiling.

Op onder andere GitHub en Tumblr zijn aankondigingen verschenen van de veiling. De groep schrijft hier in gebrekkig Engels een deel van de data vrij te geven als bewijsmateriaal. In de data is onder andere een verwijzing te vinden naar ‘bananaglee’. Dit is een naam die door de NSA wordt gebruikt voor een exploit voor Juniper NetScreen-apparaten.

Veiling

De overige data is versleuteld. Geïnteresseerden kunnen meedoen aan een veiling om deze data in handen te krijgen. Dit kan door een geldbedrag in bitcoins over te schrijven naar een bepaald adres. Wie na een niet nader genoemd tijdstip het hoogste bod heeft uitgebracht op de data krijgt de decryptiesleutels toegestuurd en kan de overige data ontsleutelen.

Verschillende onderzoekers hebben inmiddels de data geanalyseerd en stellen dat de data vermoedelijk authentiek is. Zo stelt Matt Suiche, oprichter van de security startup Comae Technologies, tegenover Forbes dat de data legitiem lijkt. Zo stelt Suiche dat de data informatie bevat over Cisco exploits die niet openbaar zijn gemaakt. Malware onderzoeker Claudio Guarnieri noemt de data tegenover de website ‘geloofwaardig’. Nicholas Weaver van de University of California zegt tegenover de Wall Street Journal dat de data er authentiek uitziet.

Equation Group

De Equation Group werd in 2015 door Kaspersky geïdentificeerd als een zeer geavanceerde groep cybercriminelen, die wat betreft kennis en complexiteit alles en iedereen overtreft. Het vermoeden bestaat dat de groep gelieerd is aan de NSA, en onder andere banden heeft met de mensen achter Stuxnet, Duqu en Flame.

Meer over
Lees ook
Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

De massale datadiefstal bij Yahoo in 2014 is niet werk van zogeheten staatshackers, maar van een groep professionele cybercriminelen. Deze groep zou zichzelf verhuren aan derde partijen voor het uitvoeren van cyberaanvallen. Dit meldt beveiligingsbedrijf InfoArmor. Het bedrijf heeft alle informatie die beschikbaar is over de cyberaanval op Yahoo g1

Yahoo: ‘Geen verband tussen datalekken uit 2014 en 2016’

Yahoo: ‘Geen verband tussen datalekken uit 2014 en 2016’

Yahoo maakte onlangs bekend in 2014 getroffen te zijn door een cyberaanval waarbij gegevens van een half miljoen gebruikers zijn gestolen. Deze datalek blijkt geen verband te houden met de inloggegevens van 200 miljoen Yahoo gebruikers die in augustus op internet te koop werden aangeboden. Dit heeft Yahoo bevestigd tegenover Dark Reading. In augus1

Boze klant sleept Yahoo voor de rechter na datalek

Boze klant sleept Yahoo voor de rechter na datalek

Een boze klant van Yahoo sleept het Amerikaanse bedrijf voor de rechter wegens nalatigheid rond de cyberaanval in 2014. Bij deze onlangs bekend gemaakte cyberaanval werden gegevens van ruim 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen. Persbureau Reuters meldt dat de Amerikaan Ronald Schwartz een aanklacht heeft ingediend tegen Yahoo bij de rechtbank in1