Groep biedt spionagesoftware en data van NSA te koop aan

hacker4-gabor-kalman

Een groep cybercriminelen stelt spionagesoftware in handen te hebben van de Equation Group, een groep die gelieerd zou zijn aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De groep, de ‘Shadowbrokers’, bieden de data te koop aan via een online veiling.

Op onder andere GitHub en Tumblr zijn aankondigingen verschenen van de veiling. De groep schrijft hier in gebrekkig Engels een deel van de data vrij te geven als bewijsmateriaal. In de data is onder andere een verwijzing te vinden naar ‘bananaglee’. Dit is een naam die door de NSA wordt gebruikt voor een exploit voor Juniper NetScreen-apparaten.

Veiling

De overige data is versleuteld. Geïnteresseerden kunnen meedoen aan een veiling om deze data in handen te krijgen. Dit kan door een geldbedrag in bitcoins over te schrijven naar een bepaald adres. Wie na een niet nader genoemd tijdstip het hoogste bod heeft uitgebracht op de data krijgt de decryptiesleutels toegestuurd en kan de overige data ontsleutelen.

Verschillende onderzoekers hebben inmiddels de data geanalyseerd en stellen dat de data vermoedelijk authentiek is. Zo stelt Matt Suiche, oprichter van de security startup Comae Technologies, tegenover Forbes dat de data legitiem lijkt. Zo stelt Suiche dat de data informatie bevat over Cisco exploits die niet openbaar zijn gemaakt. Malware onderzoeker Claudio Guarnieri noemt de data tegenover de website ‘geloofwaardig’. Nicholas Weaver van de University of California zegt tegenover de Wall Street Journal dat de data er authentiek uitziet.

Equation Group

De Equation Group werd in 2015 door Kaspersky geïdentificeerd als een zeer geavanceerde groep cybercriminelen, die wat betreft kennis en complexiteit alles en iedereen overtreft. Het vermoeden bestaat dat de groep gelieerd is aan de NSA, en onder andere banden heeft met de mensen achter Stuxnet, Duqu en Flame.

Meer over
Lees ook
Gestolen informatie levert miljoenen euro's op

Gestolen informatie levert miljoenen euro's op

Gestolen informatie is veel geld waard. Het Amerikaanse IT-bedrijf Hold ontdekte onlangs dat ongeveer 1,2 miljard datasets van klantgegevens waarschijnlijk in handen zijn gevallen van een Russische hackersgroep. De datasets bevatten in ieder geval gebruikersnamen en wachtwoorden en zijn afkomstig van circa 420.000 websites. De data kan de hackers1

Gegevensverlies door Internet of Things baren consumenten veel zorgen

Gegevensverlies door Internet of Things baren consumenten veel zorgen

Consumenten maken zich veel zorgen over Internet of Things. 64% van de huiseigenaren stelt 'extreem bezorgd' te zijn over gegevensverlies of -diefstal door Internet of Things. 26% is 'enigzins bezorgd'. Dit blijkt uit onderzoek van Fortinet onder 1.801 huiseigenaren met verstand van techniek. De consumenten zijn gevraagd naar Internet of Things in1

Akamai: 'Fortune 500-bedrijven zijn regelmatig slachtoffer van Zeus-crimeware'

Akamai: 'Fortune 500-bedrijven zijn regelmatig slachtoffer van Zeus-crimeware'

Bedrijven in de Fortune 500-lijst moeten op hun hoede zijn voor de Zeus-crimeware, dat een hoog risico vormt voor deze organisaties. Hiervoor waarschuwt Akamai, een cloudplatform voor het afleveren, optimaliseren en beveiligen van online content en bedrijfsapplicaties. Via Zeus, dat gebruikt kan worden voor het samenstellen van diverse soorten ‘ma1