Gratis open source tool spoort verkeerd geconfigureerde cloudomgevingen op

Chef lanceert InSpec 2.0, een gratis open source tool waarmee bedrijven de digitale beveiliging en compliance van cloud omgevingen kunnen controleren. De tool voorkomt hiermee onder andere dat bedrijven cloud databases onbedoeld toegankelijk maken voor derden.

inspec-logo De afgelopen tijd zijn regelmatig incidenten in het nieuws gekomen waarbij cloud databases van bedrijven onbedoeld toegankelijk bleken te zijn voor derden, waardoor onbevoegden toegang hadden tot gevoelige gegevens van bedrijven. Een voorbeeld is het Amerikaanse uitgeverij- en financiële informatieconcern Dow Jones & Co, waarvan in juli gegevens van miljoenen klanten uitlekte doordat een AWS S3 bucket verkeerd geconfigureerd bleek te zijn. Ook het Amerikaanse private beveiligingsbedrijf TigerSwan ging de fout in en maakte een S3 bucket onbedoeld openbaar toegankelijk. Hierdoor waren cv's en sollicitatiebrieven van duizenden sollicitanten bij het bedrijf vrij toegankelijk via internet.

Handmatige werkzaamheden

Chef stelt dat deze fouten in veel gevallen worden veroorzaakt doordat werknemers van een bedrijf handmatig moeten controleren of een cloud omgeving compliant is met de cloud security policy van hun organisatie. Aangezien dit werk handmatig wordt uitgevoerd, is dit foutgevoelig. Met InSpec wil Chef dit proces daarom automatiseren en hiermee het aantal verkeerd geconfigureerde cloud omgevingen terug dringen.

Meer informatie over InSpec is hier te vinden. Daarnaast heeft Chef een tutorial gepubliceerd om gebruikers op de weg te helpen met InSpec.

Lees ook
NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1