Google: ‘Vooral phishing en keyloggers leveren risico op voor individuele gebruikers’

password-1433221-m

De meeste inloggegevens worden buitgemaakt door in te breken in databases en systemen van bedrijven en organisaties. Relatief veel van deze wachtwoorden zijn echter niet langer geldig op het moment dat zij via ondergrondse marktplaatsen worden verhandeld. Phishing en keyloggers leveren voor individuele gebruikers echter een groter gevaar op, aangezien cybercriminelen via dergelijke aanvallen vaker geldige wachtwoorden in handen weten te krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Google in samenwerking met de University of California. De onderzoeksresultaten zijn op de Conference on Computer and Communications Security (CSS) gedemonstreerd en door Google gepubliceerd. Voor het onderzoek hebben de partijen verschillende ondergrondse marktplaatsen onderzocht waarop wordt gehandeld in gestolen inloggegevens en tools voor phishing en keylogging. In totaal wisten de onderzoekers 788.000 inloggegevens te lokaliseren die zijn gestolen met behulp van keyloggers en 12 miljoen inloggegevens die zijn buitgemaakt via phishing aanvallen. Het grootste aantal - 3,3 miljard stuks - werd echter buitgemaakt via cyberinbraken op systemen van derde partijen.

‘Phishing is grootste bedreiging voor gebruikers’

Al langer wordt gewaarschuwd voor het hergebruik van wachtwoorden bij verschillende online diensten. Ook de resultaten van het onderzoek van Google en de University of California onderschrijven dit. Zo bleek bij 12% van alle inloggegevens die zijn buitgemaakt via inbraken op systemen van derde partijen een Gmail-adres als gebruikersnaam te worden gebruikt. 7% van de bijbehorende wachtwoorden bleek ten tijde van het onderzoek nog steeds geldig en gebruikt te kunnen worden om toegang te verkrijgen tot een Google-account.

Bij phishing en keylogging ligt dit percentage hoger: 12 tot 25% van dergelijke aanvallen leveren cybercriminelen een geldig wachtwoord voor een Google-account op. Met het oog op deze percentage noemt Google phishing de grootste bedreiging voor individuele gebruikers, gevolgd door keyloggers en cyberinbraken bij systemen van derde partijen.

Cybercrime tools

Google merkt op dat in veel cybercrime tools inmiddels functionaliteiten verwerkt zitten die detectie door geautomatiseerde detectiesystemen moet voorkomen. Zo blijkt 82% van de blackhat phishing tools en 74% van de keyloggers ook het IP-adres en de locatie van het slachtoffer op te slaan. 18% van deze tools zoekt actief naar telefoonnummers en informatie over het model smartphone dat het slachtoffer gebruikt.

Meer over
Lees ook
Retailers stellen Nederlandse consumenten bloot aan e-mailfraude tijdens feestdagen

Retailers stellen Nederlandse consumenten bloot aan e-mailfraude tijdens feestdagen

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliancebedrijf, presenteert nieuw onderzoek waaruit blijkt dat slechts 30% van Nederlands grootste retailers het aanbevolen en strengste niveau van DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) heeft geïmplementeerd. Dit niveau - reject mode - beschermt hen tegen cybercrimin1

Fraude met online betalingen stijgt tijdens Black Friday

Fraude met online betalingen stijgt tijdens Black Friday

In aanloop naar de feestdagen zijn er verschillende populaire dagen om onze slag te slaan, waaronder Black Friday en Cyber Monday. Deze dagen trekken niet alleen de aandacht van shoppers en retailers, maar ook van cybercriminelen die hun kans schoon zien om te cashen via online shoppers. Dit doen ze door neppagina’s te creëren die de grootste reta1

Laat criminelen er niet vandoor gaan met het geld en de gegevens van klanten

Laat criminelen er niet vandoor gaan met het geld en de gegevens van klanten

Met Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht zal binnenkort iedereen weer op jacht zijn naar de beste koopjes. Volgens onderzoek van Thuiswinkel.org zullen de feestdagen van 2021 een recordjaar betekenen voor de (digitale) retail. In al deze opwinding is het eenvoudig om de basisprincipes van online beveiliging te vergeten. Hierdoor kunne1