Google: ‘Vooral phishing en keyloggers leveren risico op voor individuele gebruikers’

password-1433221-m

De meeste inloggegevens worden buitgemaakt door in te breken in databases en systemen van bedrijven en organisaties. Relatief veel van deze wachtwoorden zijn echter niet langer geldig op het moment dat zij via ondergrondse marktplaatsen worden verhandeld. Phishing en keyloggers leveren voor individuele gebruikers echter een groter gevaar op, aangezien cybercriminelen via dergelijke aanvallen vaker geldige wachtwoorden in handen weten te krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Google in samenwerking met de University of California. De onderzoeksresultaten zijn op de Conference on Computer and Communications Security (CSS) gedemonstreerd en door Google gepubliceerd. Voor het onderzoek hebben de partijen verschillende ondergrondse marktplaatsen onderzocht waarop wordt gehandeld in gestolen inloggegevens en tools voor phishing en keylogging. In totaal wisten de onderzoekers 788.000 inloggegevens te lokaliseren die zijn gestolen met behulp van keyloggers en 12 miljoen inloggegevens die zijn buitgemaakt via phishing aanvallen. Het grootste aantal - 3,3 miljard stuks - werd echter buitgemaakt via cyberinbraken op systemen van derde partijen.

‘Phishing is grootste bedreiging voor gebruikers’

Al langer wordt gewaarschuwd voor het hergebruik van wachtwoorden bij verschillende online diensten. Ook de resultaten van het onderzoek van Google en de University of California onderschrijven dit. Zo bleek bij 12% van alle inloggegevens die zijn buitgemaakt via inbraken op systemen van derde partijen een Gmail-adres als gebruikersnaam te worden gebruikt. 7% van de bijbehorende wachtwoorden bleek ten tijde van het onderzoek nog steeds geldig en gebruikt te kunnen worden om toegang te verkrijgen tot een Google-account.

Bij phishing en keylogging ligt dit percentage hoger: 12 tot 25% van dergelijke aanvallen leveren cybercriminelen een geldig wachtwoord voor een Google-account op. Met het oog op deze percentage noemt Google phishing de grootste bedreiging voor individuele gebruikers, gevolgd door keyloggers en cyberinbraken bij systemen van derde partijen.

Cybercrime tools

Google merkt op dat in veel cybercrime tools inmiddels functionaliteiten verwerkt zitten die detectie door geautomatiseerde detectiesystemen moet voorkomen. Zo blijkt 82% van de blackhat phishing tools en 74% van de keyloggers ook het IP-adres en de locatie van het slachtoffer op te slaan. 18% van deze tools zoekt actief naar telefoonnummers en informatie over het model smartphone dat het slachtoffer gebruikt.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen misbruiken overstap naar IBAN om persoonsgegevens te stelen

Cybercriminelen misbruiken overstap naar IBAN om persoonsgegevens te stelen

Cybercriminelen misbruiken de omschakeling naar IBAN om persoonlijke informatie over slachtoffers te bemachtigen. Nederlanders ontvangen een phishingmail die stelt te helpen met de overstap naar IBAN. De mail heeft als onderwerp 'SEPA: bent u al over? Wacht niet langer en kom in actie!' De mails zijn voorzien van logo's van verschillende Nederland1

Van phishing verdachte student wordt toch uitgeleverd aan VS

Van phishing verdachte student wordt toch uitgeleverd aan VS

De 24-jarige Vietnamese student die wordt verdacht in een grote phishingzaak wordt toch door Nederland aan de Verenigde Staten (VS) uitgeleverd. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag betaald. De student is verdachte in een grootschalige phishingzaak waarbij cybercriminelen maar liefst 788.000 euro wisten buit te maken. Daarnaast wordt de man ook v1

NCSC: '2013 was een druk jaar'

NCSC: '2013 was een druk jaar'

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft afgelopen jaar 779 incidenten afgehandeld. De dienst stelt dat het hiermee een druk jaar is geweest. De overheidsdienst maakt een aantal cijfers bekend over 2013. Zo blijkt het NCSC 91 keer een alert te hebben geplaatst op waarschuwingsdienst.nl, een website waar de overheid onder andere voor cybe1