Google verspreidt malware via Google Doubleclick advertentieservers

hacker

Google heeft via zijn Google Doubleclick advertentieservers malafide advertenties vertoond op verschillende websites. Denk hierbij aan Last.fm, The Times of Israel en The Jerusalem Post. De advertenties zijn ontworpen om slachtoffers te besmetten met de onlangs ontdekte Zemot malware.

Het probleem is ontdekt door onderzoekers van Malwarebytes. Een woordvoerder van Google heeft het probleem erkend en meldt dat het bedrijf stappen heeft genomen. De malafide advertenties zijn waarschijnlijk langere tijd beschikbaar geweest. Jérome Segura van Malwarebytes schrijft in een blogpost: "De eerste aanwijzingen werden eind augustus verzameld. Op dit moment waren al miljoenen computers blootgesteld aan de Zemot malware. Alleen mensen met een verouderde anti-virusscanner zijn daadwerkelijk besmet."

Zemot malware

Zemot is malware die is gerucht op computers met het verouderde besturingssysteem Windows XP. De malware is echter ook in staat modernere besturingssystemen aan te vallen die draaien op x86 of x64 machines. De malafide software gaat stapsgewijs te werk. Eerst probeert de malware de aanwezige beveiligingsmaatregelen om de tuin is geleid. Zodra dit is gebeurd en de kust dus 'veilig' is installeert Zemot allerlei extra malware. Deze extra malware maakt het volgens Malwarebytes lastig te voorspellen welk effect een aanval met Zemot op een getroffen systeem heeft.

Segura waarschuwt voor de omvang van de cyberaanval met Zemot. Miljoenen computers zijn inmiddels blootgesteld aan de malware. Ook als slechts 5% van deze machines kwetsbaar is gebleken gaat het nog steeds om een groot aantal malware-infecties.

Meer over
Lees ook
Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.