Google moet e-mails op buitenlandse servers overhandigen aan FBI

usa-flag-thomas-ricks

Google moet e-mails die staan opgeslagen op buitenlandse servers overhandigen aan de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI. Dit oordeelt een Amerikaanse rechter. De uitspraak staat lijnrecht op een uitspraak die onlangs werd gedaan in een vergelijkbare rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse overheid.

Dit meldt persbureau Reuters. De FBI wil dat Google data overhandigd in een binnenlandse fraudezaak, iets waaraan Google niet wil meewerken. Het bedrijf stelt e-mails in sommige gevallen op te delen in meerdere kleine stukjes, die in datacenters verspreid over de wereld worden opgeslagen. Hierdoor zou echter niet altijd duidelijk zijn waar specifieke e-mailberichten staan opgeslagen. Google stelt door deze werkwijze de privacywetgeving te overtreden indien het de opgevraagde e-mailberichten overhandigd aan de FBI.

‘Overhandigen van e-mails is niet in strijd met wet’

Een rechter in de Amerikaanse staat Philadelphia gaat hier echter niet in mee. Deze rechter stelt dat het overhandigen van data aan de FBI de privacywetgeving niet schendt. Pas op het moment dat deze e-mailberichten in de Verenigde Staten (VS) worden geopend is dit in strijd met de wet. Het is overigens niet duidelijk of dit betekent dat het bewijsmateriaal door de FBI niet mag worden geopend, aangezien hiermee de wet wordt overtreden.

De uitspraak staat opvallend genoeg lijnrecht op een recente uitspraak in een rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse autoriteiten. Hierin weigerde Microsoft de Amerikaanse overheid toegang te geven tot gebruikersdata die in Ierland is opgeslagen. Microsoft werd op 24 januari door de Amerikaanse Second Circuit Court of Appeals in het gelijk gesteld en hoeft deze data dus niet te overhandigen. Google heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak in deze nieuwe zaak.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701