Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

encryptie

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaard aan te zetten.

Dit heeft een woordvoerder van Google bekend gemaakt. Google benadrukt in de verklaring dat encryptiesleutels alleen op de apparaten van gebruikers staan en dus niet worden opgeslagen op servers van Google. Door de encryptie standaard aan te zetten wil Google meer gebruikers van de extra beveiligingslaag laten profiteren.

Verklaring Google

"Android biedt al ruim drie jaar encryptie aan. De encryptiesleutels worden niet buiten het apparaat opgeslagen en kunnen hierdoor ook niet worden gedeeld met opsporingsinstanties, legt woordvoerder van Google Niki Christoff uit aan The Washington Post. "Als onderdeel van onze nieuwe Android-versie wordt encryptie standaard out-of-the-box ingeschakeld zodat gebruikers hier niet eens over na hoeven te denken."

De stap zou al maanden worden voorbereid door Google. Met de nieuwe maatregel lijkt Google in te spelen op de onrust die is ontstaan door onthullingen van Edward Snowden over cyberspionage door overheidsdiensten als de National Security Agency (NSA). Door encryptiesleutels zelf niet in handen te hebben wil Google voorkomen dat dergelijke partijen het bedrijf kunnen dwingen deze sleutels te overhandigen.

Beschikbaarheid

Android L is naar verwachting volgende maand beschikbaar voor Android-gebruikers.

Lees ook
Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.