Google-advertentie verwees Knab-klanten naar phishingpagina

phishing

Een advertentie op Google verwees klanten van Knab door naar een valse inlogpagina. Wie via deze pagina probeerde in te loggen bij de bank, gaf hiermee onbedoeld zijn inloggegevens door aan de aanvallers. In totaal hebben de aanvallers 11.000 euro buitgemaakt via frauduleuze transacties via accounts van getroffen klanten.

Dit meldt Trouw. De malafide advertenties zijn tussen vrijdag 17 november en dinsdag 24 november meerdere malen korte tijd op Google zijn getoond. Wie zocht op ‘Inloggen Knab’ kreeg de advertenties te zien. Het gaat om betaalde advertenties bij Google, die standaard bovenaan de zoekresultaten worden vertoond.

Frauduleuze transacties

De phishingpagina was identiek aan de officiële inlogpagina van Knab en hierdoor moeilijk te onderscheiden van de legitieme pagina. Gebruikers die op de pagina probeerden in te loggen kregen in eerste instantie een foutmelding te zien. De inloggegevens werden doorgestuurd naar de aanvallers, die hierdoor toegang konden verkrijgen tot het Knab-account van getroffen klanten. Dit stelde hen in staat frauduleuze transacties klaar te zetten.

Wie nogmaals probeerde in te loggen, werd doorgestuurd naar een aparte pagina waar de melding ‘Er is sprake van een onregelmatigheid in uw account. Doorloop deze verificatiestappen om uw account veilig te stellen’ werd getoond. Op deze pagina werden gebruikers gevraagd enkele codes in te voeren, waarmee zij onbedoeld de frauduleuze transacties goedkeurden en hun geld werd overgeschreven naar bankrekeningen die onder beheer staan van de aanvallers. Op deze wijze zouden de aanvallers zo’n 11.000 euro hebben buitgemaakt.

'Nieuw fenomeen'

Knab spreekt tegenover Trouw over een ‘volledig nieuw fenomeen’. “Dat onze inlogpagina een-op-een gekopieerd is, dat kenden we nog niet. Net als phishing via frauduleuze betaalde advertenties die in Google bovenaan in de zoekresultaten verschijnen”, zegt Anne Ruth Groen, woordvoerder van Knab, tegenover Trouw. “We hebben alle frauduleuze overboekingen kunnen blokkeren of tegenhouden. Inmiddels heeft iedereen zijn geld terug.”

Lees ook
Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Proofpoint: TA402  duikt op in phishing campagnes

Proofpoint: TA402 duikt op in phishing campagnes

Cybersecuritybedrijf, Proofpoint, publiceert onderzoek over nieuwe activiteiten van TA402, een Advanced Persistent Threat (APT-) groep uit het Midden-Oosten.