Google-advertentie verwees Knab-klanten naar phishingpagina

phishing

Een advertentie op Google verwees klanten van Knab door naar een valse inlogpagina. Wie via deze pagina probeerde in te loggen bij de bank, gaf hiermee onbedoeld zijn inloggegevens door aan de aanvallers. In totaal hebben de aanvallers 11.000 euro buitgemaakt via frauduleuze transacties via accounts van getroffen klanten.

Dit meldt Trouw. De malafide advertenties zijn tussen vrijdag 17 november en dinsdag 24 november meerdere malen korte tijd op Google zijn getoond. Wie zocht op ‘Inloggen Knab’ kreeg de advertenties te zien. Het gaat om betaalde advertenties bij Google, die standaard bovenaan de zoekresultaten worden vertoond.

Frauduleuze transacties

De phishingpagina was identiek aan de officiële inlogpagina van Knab en hierdoor moeilijk te onderscheiden van de legitieme pagina. Gebruikers die op de pagina probeerden in te loggen kregen in eerste instantie een foutmelding te zien. De inloggegevens werden doorgestuurd naar de aanvallers, die hierdoor toegang konden verkrijgen tot het Knab-account van getroffen klanten. Dit stelde hen in staat frauduleuze transacties klaar te zetten.

Wie nogmaals probeerde in te loggen, werd doorgestuurd naar een aparte pagina waar de melding ‘Er is sprake van een onregelmatigheid in uw account. Doorloop deze verificatiestappen om uw account veilig te stellen’ werd getoond. Op deze pagina werden gebruikers gevraagd enkele codes in te voeren, waarmee zij onbedoeld de frauduleuze transacties goedkeurden en hun geld werd overgeschreven naar bankrekeningen die onder beheer staan van de aanvallers. Op deze wijze zouden de aanvallers zo’n 11.000 euro hebben buitgemaakt.

'Nieuw fenomeen'

Knab spreekt tegenover Trouw over een ‘volledig nieuw fenomeen’. “Dat onze inlogpagina een-op-een gekopieerd is, dat kenden we nog niet. Net als phishing via frauduleuze betaalde advertenties die in Google bovenaan in de zoekresultaten verschijnen”, zegt Anne Ruth Groen, woordvoerder van Knab, tegenover Trouw. “We hebben alle frauduleuze overboekingen kunnen blokkeren of tegenhouden. Inmiddels heeft iedereen zijn geld terug.”

Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1