Goedkope Android tablets worden via internet voorzien van malware verkocht

Op internet worden Android tablets aangeboden die rooted en voorzien van malware worden afgeleverd. Het gaat om tablets van ruim 30 verschillende merken, die worden verkocht in Amazon en andere bekend webwinkels.

Hiervoor waarschuwt Cheetah Mobile. In reviews van de geïnfecteerde tablets waarschuwen kopers voor de aanwezigheid van de malware. Zo schrijven de kopers dat de tablets rooted worden geleverd en beschrijven zij hoe bijvoorbeeld de startpagina van de webbrowser continu opnieuw wordt ingesteld op een webpagina die volstaat met advertenties. Het lijkt er overigens niet op dat de tablets door de fabrikanten worden geïnfecteerd met malware. Vermoedelijk schaffen aanvallers de tabets aan, rooten de apparaten, installeren malware en verkopen de tablets vervolgens via internet door aan nietsvermoedende klanten.

Cloudsote Trojan

De tablets zijn geïnfecteerd met de Cloudsote Trojan. Deze malware geeft aanvallers de mogelijkheid op afstand de controle over geïnfecteerde apparaten over te nemen en voert allerlei malafide activiteiten uit zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn. Zo kan de trojan extra adware of malware installeren, anti-virus software van de tablet verwijderen en geïnstalleerde apps zelfstandig openen. Daarnaast worden de boot animatie en achtergrondafbeelding op tablet vervangen door advertenties en worden zoekresultaten doorverwezen naar advertentiepagina’s.

De malware is hardnekkig. Zelfs als een gebruiker erin slaagt de malware van de tablet te verwijderen wordt deze opnieuw geïnstalleerd zodra het apparaat opnieuw wordt opgestart. Cheetah Mobile vermoedt dat de aanval is opgezet vanuit China, aangezien grote delen van de broncode zouden zijn geschreven in het Chinees en de Command & Control server in Shenzhen staat. Daarnaast zijn alle fabrikanten van de getroffen tablets Chinees.

Wereldwijd geleverd

Tenminste 17.233 geïnfecteerde tablets zouden inmiddels zijn afgeleverd bij klanten. De apparaten zijn over de hele wereld verkocht, al bevinden de meeste klanten zich in Mexico, Turkije en de Verenigde Staten.

Meer over
Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1