Gestolen inloggegevens van beheerder M.E.Doc misbruikt in aanval met Petya-ransomware

malware

De aanvallers achter de aanval met de Petya-ransomware hebben misbruik gemaakt van de inloggegevens van een beheerder van M.E.Doc. Dit gaf hen de mogelijkheid toegang tot een server van M.E.Docs en de mogelijkheid de ransomware te verspreiden naar klanten van M.E.Doc.

Dit meldt de Talos Security Intelligence and Research Group, de cyber threat intelligence divisie van Cisco. Talos heeft van M.E.Doc toegang gekregen tot de logbestanden en code van de server waarmee de ransomware verspreid blijkt te zijn. “Een onbekende actor heeft de inloggegevens van een beheerder bij M.E.Doc gestolen. Zij logde in op de servers, verkregen rootrechten en hebben het configuratiebestand voor de NGINX webservers aangepast. We zijn niet in staat geweest het nginx.conf bestand te herstellen, aangezien het is overschreven. Additionele logbestanden waren van belang om te begrijpen wat is gewijzigd”, schrijft Talos in een blogpost.

Verkeer omleiden naar malafide server

De NGINX server was volgens Talos geherconfigureerd zodat al het verkeer naar upd.me-doc.com.ua werd omgeleid naar een server die onder beheer stond van de aanvallers. Het gaat hierbij om een host in de OVH IP-space met het IP-adres 176.31.182.167. Vervolgonderzoek toonde aan dat deze server werd beheerd door een reseller, thcservers.com, en dat de server diezelfde dag om 7:46 PM UTC werd gewist”, meldt Talos.

Na de aanval zijn de wijzigingen in het configuratiebestand van de webserver van M.E.Doc ongedaan gemaakt. Logbestanden tonen aan dat de ransomware gedurende drie uur en twintig minuten naar klanten van M.E.Doc is verspreid. Hiervoor is gebruik gemaakt van een backdoor die aanwezig was in verschillende updates van M.E.Doc.

Supply-chain aanval

Talos stelt dat het gaat om een ‘supply-chain aanval’. Hierbij worden grote organisaties niet direct aangevallen, maar via vertrouwde hardware of software leveranciers. Talos waarschuwt bedrijven van iedere omvang en uit iedere geografische regio extra alert te zijn op dit soort aanvallen.

Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen om ransomwarebendes ui1

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1