Gestolen inloggegevens van beheerder M.E.Doc misbruikt in aanval met Petya-ransomware

malware

De aanvallers achter de aanval met de Petya-ransomware hebben misbruik gemaakt van de inloggegevens van een beheerder van M.E.Doc. Dit gaf hen de mogelijkheid toegang tot een server van M.E.Docs en de mogelijkheid de ransomware te verspreiden naar klanten van M.E.Doc.

Dit meldt de Talos Security Intelligence and Research Group, de cyber threat intelligence divisie van Cisco. Talos heeft van M.E.Doc toegang gekregen tot de logbestanden en code van de server waarmee de ransomware verspreid blijkt te zijn. “Een onbekende actor heeft de inloggegevens van een beheerder bij M.E.Doc gestolen. Zij logde in op de servers, verkregen rootrechten en hebben het configuratiebestand voor de NGINX webservers aangepast. We zijn niet in staat geweest het nginx.conf bestand te herstellen, aangezien het is overschreven. Additionele logbestanden waren van belang om te begrijpen wat is gewijzigd”, schrijft Talos in een blogpost.

Verkeer omleiden naar malafide server

De NGINX server was volgens Talos geherconfigureerd zodat al het verkeer naar upd.me-doc.com.ua werd omgeleid naar een server die onder beheer stond van de aanvallers. Het gaat hierbij om een host in de OVH IP-space met het IP-adres 176.31.182.167. Vervolgonderzoek toonde aan dat deze server werd beheerd door een reseller, thcservers.com, en dat de server diezelfde dag om 7:46 PM UTC werd gewist”, meldt Talos.

Na de aanval zijn de wijzigingen in het configuratiebestand van de webserver van M.E.Doc ongedaan gemaakt. Logbestanden tonen aan dat de ransomware gedurende drie uur en twintig minuten naar klanten van M.E.Doc is verspreid. Hiervoor is gebruik gemaakt van een backdoor die aanwezig was in verschillende updates van M.E.Doc.

Supply-chain aanval

Talos stelt dat het gaat om een ‘supply-chain aanval’. Hierbij worden grote organisaties niet direct aangevallen, maar via vertrouwde hardware of software leveranciers. Talos waarschuwt bedrijven van iedere omvang en uit iedere geografische regio extra alert te zijn op dit soort aanvallen.

Meer over
Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...