Gemeenten beveiligen e-mail slecht

encryptie

Vrijwel geen enkele gemeenten voldoet aan de verplicht beveiligingsstandaarden voor e-mail. Gemeenten zijn hierdoor onnodig kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Dit blijkt uit steekproef van Binnenlands Bestuur onder vijftig gemeenten. Slechts drie gemeenten blijken aan standaarden voor e-mailbeveiliging te voldoen: Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Woerden. Andere grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voldoen niet aan de eisen. Internet Society Nederland noemt de resultaten een probleem, en stelt dat gemeenten al lang hadden kunnen en moeten voldoen aan de standaarden.

E-mail omleiden naar ander mailadres

Uit een test van Binnenlands Bestuur blijkt onder andere dat bij 35 van de vijftig onderzochte gemeenten het gemeentelijk e-mailadres eenvoudig kan worden omgeleid naar een ander adres. Hierdoor kunnen e-mail van en naar gemeenten bij kwaadwillende partijen terecht komen.

Ook wijst de site op het risico van webmail. Door het ontbreken van adequate beveiliging zijn ambtenaren nauwelijks in staat nepversies van hun webmail te herkennen. Indien aanvallers via een phishingaanval een nagemaakte versie van de webmailomgeving presenteren aan ambtenaren is de kans dan ook aanwezig dat hier inloggegevens worden ingevoerd. Met deze inloggegevens krijgen aanvallers vervolgens volledig toegang tot het e-mailaccount.

DKIM, SPF en DMARC

Voor het terugdringen van phishing, spam en virussen zijn de drie internetstandaarden DKIM, SPF en DMARC opgezet. Deze standaarden worden onder andere gebruikt om te controleren of de afzender en verzender van een e-mailbericht authentiek zijn en of de inhoud van het bericht onderweg niet is gemanipuleerd. 47 van de vijftig gemeenten voldoen niet aan deze standaarden. Hierdoor is het voor ontvangers van gemeentelijke mail niet mogelijk te controleren of deze e-mail wel daadwerkelijk vanaf het gemeentelijke e-maildomein is verstuurd. Ook blijken veertien van de vijftig gemeenten geen beveiligde verbinding te gebruiken voor e-mailverkeer. Indien dit verkeer wordt onderschept kunnen e-mailberichten dan ook eenvoudig worden ingezien door aanvallers.

Gemeenten kunnen controleren of zij aan de internetstandaarden voldoen via de website Internet.nl. Hier is een zelftest beschikbaar, die is ontworpen door onder meer het ministerie van Economisch Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum en diverse grote (branche)organisaties die samenwerken in het Platform Internetstandaarden.

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke bev1