Gemeenten beveiligen e-mail slecht

encryptie

Vrijwel geen enkele gemeenten voldoet aan de verplicht beveiligingsstandaarden voor e-mail. Gemeenten zijn hierdoor onnodig kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Dit blijkt uit steekproef van Binnenlands Bestuur onder vijftig gemeenten. Slechts drie gemeenten blijken aan standaarden voor e-mailbeveiliging te voldoen: Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Woerden. Andere grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voldoen niet aan de eisen. Internet Society Nederland noemt de resultaten een probleem, en stelt dat gemeenten al lang hadden kunnen en moeten voldoen aan de standaarden.

E-mail omleiden naar ander mailadres

Uit een test van Binnenlands Bestuur blijkt onder andere dat bij 35 van de vijftig onderzochte gemeenten het gemeentelijk e-mailadres eenvoudig kan worden omgeleid naar een ander adres. Hierdoor kunnen e-mail van en naar gemeenten bij kwaadwillende partijen terecht komen.

Ook wijst de site op het risico van webmail. Door het ontbreken van adequate beveiliging zijn ambtenaren nauwelijks in staat nepversies van hun webmail te herkennen. Indien aanvallers via een phishingaanval een nagemaakte versie van de webmailomgeving presenteren aan ambtenaren is de kans dan ook aanwezig dat hier inloggegevens worden ingevoerd. Met deze inloggegevens krijgen aanvallers vervolgens volledig toegang tot het e-mailaccount.

DKIM, SPF en DMARC

Voor het terugdringen van phishing, spam en virussen zijn de drie internetstandaarden DKIM, SPF en DMARC opgezet. Deze standaarden worden onder andere gebruikt om te controleren of de afzender en verzender van een e-mailbericht authentiek zijn en of de inhoud van het bericht onderweg niet is gemanipuleerd. 47 van de vijftig gemeenten voldoen niet aan deze standaarden. Hierdoor is het voor ontvangers van gemeentelijke mail niet mogelijk te controleren of deze e-mail wel daadwerkelijk vanaf het gemeentelijke e-maildomein is verstuurd. Ook blijken veertien van de vijftig gemeenten geen beveiligde verbinding te gebruiken voor e-mailverkeer. Indien dit verkeer wordt onderschept kunnen e-mailberichten dan ook eenvoudig worden ingezien door aanvallers.

Gemeenten kunnen controleren of zij aan de internetstandaarden voldoen via de website Internet.nl. Hier is een zelftest beschikbaar, die is ontworpen door onder meer het ministerie van Economisch Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum en diverse grote (branche)organisaties die samenwerken in het Platform Internetstandaarden.

Lees ook
Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

De scheidslijn tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) is aan het vervagen. Om goed te functioneren zijn OT-apparaten steeds afhankelijker van data en IoT-functies. Dat zorgt echter ook voor een verhoogd risico en nieuwe securityuitdagingen. Securityleverancier TXOne specialiseert zich op het snijvlak waar IT en OT overl1

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1