Gemeenten beveiligen e-mail slecht

encryptie

Vrijwel geen enkele gemeenten voldoet aan de verplicht beveiligingsstandaarden voor e-mail. Gemeenten zijn hierdoor onnodig kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Dit blijkt uit steekproef van Binnenlands Bestuur onder vijftig gemeenten. Slechts drie gemeenten blijken aan standaarden voor e-mailbeveiliging te voldoen: Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Woerden. Andere grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voldoen niet aan de eisen. Internet Society Nederland noemt de resultaten een probleem, en stelt dat gemeenten al lang hadden kunnen en moeten voldoen aan de standaarden.

E-mail omleiden naar ander mailadres

Uit een test van Binnenlands Bestuur blijkt onder andere dat bij 35 van de vijftig onderzochte gemeenten het gemeentelijk e-mailadres eenvoudig kan worden omgeleid naar een ander adres. Hierdoor kunnen e-mail van en naar gemeenten bij kwaadwillende partijen terecht komen.

Ook wijst de site op het risico van webmail. Door het ontbreken van adequate beveiliging zijn ambtenaren nauwelijks in staat nepversies van hun webmail te herkennen. Indien aanvallers via een phishingaanval een nagemaakte versie van de webmailomgeving presenteren aan ambtenaren is de kans dan ook aanwezig dat hier inloggegevens worden ingevoerd. Met deze inloggegevens krijgen aanvallers vervolgens volledig toegang tot het e-mailaccount.

DKIM, SPF en DMARC

Voor het terugdringen van phishing, spam en virussen zijn de drie internetstandaarden DKIM, SPF en DMARC opgezet. Deze standaarden worden onder andere gebruikt om te controleren of de afzender en verzender van een e-mailbericht authentiek zijn en of de inhoud van het bericht onderweg niet is gemanipuleerd. 47 van de vijftig gemeenten voldoen niet aan deze standaarden. Hierdoor is het voor ontvangers van gemeentelijke mail niet mogelijk te controleren of deze e-mail wel daadwerkelijk vanaf het gemeentelijke e-maildomein is verstuurd. Ook blijken veertien van de vijftig gemeenten geen beveiligde verbinding te gebruiken voor e-mailverkeer. Indien dit verkeer wordt onderschept kunnen e-mailberichten dan ook eenvoudig worden ingezien door aanvallers.

Gemeenten kunnen controleren of zij aan de internetstandaarden voldoen via de website Internet.nl. Hier is een zelftest beschikbaar, die is ontworpen door onder meer het ministerie van Economisch Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum en diverse grote (branche)organisaties die samenwerken in het Platform Internetstandaarden.

Lees ook
Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks kondigt de beschikbaarheid aan van twee nieuwe oplossingen binnen zijn reeds uitgebreide Juniper Connected Security-reeks. De eerste combineert de Contrail Enterprise Multicloud en cSRX-firewall. Daarmee is het de eerste voor productieomgevingen geschikte oplossing met een complete reeks van functies voor orchestration,...

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

5G, kunstmatige intelligentie, IoT en zelfrijdende voertuigen zijn enkele van de hoofdthema’s van de afgelopen CES dat begin januari plaatsvond in Las Vegas. De grootste beurs van consumentenelektronica ter wereld is daardoor ook steeds meer een plek voor meer abstracte oplossingen, waarin security en cloud computing een grote rol spelen. Het Nederlandse...

Cisco brengt SD-WAN en security samen

Cisco brengt SD-WAN en security samen

Cisco brengt zijn security en software-defined wide area network (SD-WAN) technologieën samen om organisaties te helpen sneller en met meer keuze en vertrouwen naar de cloud te gaan. Het wide area network (WAN) ondergaat een enorme transformatie. Vandaag zetten organisaties hun applicaties in verschillende clouds – public, private en SaaS. Mensen werken...