Gehackte LinkedIn-accounts ingezet voor phishingcampagne

phishing

LinkedIn-gebruikers zijn doelwit van een phishingcampagne. De aanvallers versturen via gehackte LinkedIn-accounts phishinglinks naar connecties van slachtoffers, waardoor de URL van een vertrouwde bron afkomstig lijkt te zijn.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsonderzoeker Jérôme Segura van Malwarebytes.

De aanvallers sturen phishingberichten naar connecties van gehackte LinkedIn-accounts met als doel hun inloggegevens in handen te krijgen. In sommige gevallen zijn ook Premium LinkedIn-accounts ingezet, die via de InMail feature van LinkedIn contact kunnen opnemen met personen waar zij geen directe connectie hebben.

Google Docs

De aanvallers versturen een bericht waarin wordt verwezen naar een bestand dat is gedeeld via Google Docs. De URL in dit bericht is verkort via Ow.ly en is hierdoor niet direct herkenbaar als phishinglink. Deze URL verwijst in de praktijk niet naar Google Docs, maar naar een phishingpagina. Op deze pagina worden slachtoffers gevraagd in te loggen met hun Gmail-account of een ander e-mailaccount. Vervolgens worden slachtoffers doorgestuurd naar een tweede pagina, waarin hen wordt verzocht hun telefoonnummer op te geven op hun identiteit te kunnen verifiëren.

Slachtoffers die in de truc trappen en hun gebruikersnaam, wachtwoord en telefoonnummer opgeven hebben in veel gevallen niet direct door dat zij hun inloggegevens hebben overhandigd aan cybercriminelen. Zodra deze gegevens zijn achtergelaten wordt een document geladen over vermogensbeheer, dat afkomstig lijkt te zijn van de Amerikaanse bank Wells Fargo. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers de aanvallers inmiddels hebben gemaakt en hoeveel LinkedIn-accounts voor de aanval zijn ingezet.

Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

Proofpoint, een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 32% van 25 bedrijven (NL25) op de Amsterdam Exchange Index (AEX) achterlopen op het gebied van primaire cybersecuritymaatregelen. Hierdoor lopen klanten en leveranciers hoger risico op imitatie aanvallen via e-mail.

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1