Gegevens van 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen

hacker

De gegevens van tenminste 500 miljoen gebruikers van Yahoo zijn gestolen. Onder andere namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, wachtwoorden en beveiligingsvragen en -antwoorden zijn buitgemaakt. Een groot deel van de gestolen wachtwoorden is met het bcrypt-algoritme gehasht. De beveiligingsvragen en -antwoorden zijn slechts in sommige gevallen versleuteld.

Dit maakt de internetgigant bekend. De data is buitgemaakt bij een cyberaanval die eind 2014 plaatsvond. Yahoo vermoedt dat de aanval is uitgevoerd door zogeheten staatshackers, cybercriminelen die steun krijgen van een nationale overheid. Hier geeft Yahoo echter weinig informatie over vrij.

Maatregelen

Yahoo belooft alle getroffen klanten op de hoogte te zullen stellen van het incident. Deze gebruikers worden gevraagd hun wachtwoorden te wijzigen en daarnaast een alternatieve verificatiemethode in te schakelen. Daarnaast heeft Yahoo alle onversleutelde beveiligingsvragen en -antwoorden gereset, zodat deze niet kunnen worden misbruikt om toegang te verkrijgen tot getroffen accounts. Ook adviseert de internetgigant alle gebruikers wachtwoorden die sinds 2014 niet zijn gewijzigd zo snel mogelijk te veranderen.

De internetgigant werkt samen met opsporingsinstanties om de datadiefstal te onderzoeken. Ook belooft Yahoo zijn systemen voor het detecteren en tegenhouden van cyberaanvallen te zullen verbeteren.

Lees ook
Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

TA4563 is een groep die Proofpoint sinds eind 2021 tot op heden volgt. Van deze groep is waargenomen dat ze verschillende Europese financiële en investeringsplatforms hebben aangevallen met de malware die bekend staat als EvilNum, voornamelijk gericht op organisaties in de Decentralized Finance (DeFi)-sector. TA4563 heeft enige overlap met de acti1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.