Gegevens van 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen

hacker

De gegevens van tenminste 500 miljoen gebruikers van Yahoo zijn gestolen. Onder andere namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, wachtwoorden en beveiligingsvragen en -antwoorden zijn buitgemaakt. Een groot deel van de gestolen wachtwoorden is met het bcrypt-algoritme gehasht. De beveiligingsvragen en -antwoorden zijn slechts in sommige gevallen versleuteld.

Dit maakt de internetgigant bekend. De data is buitgemaakt bij een cyberaanval die eind 2014 plaatsvond. Yahoo vermoedt dat de aanval is uitgevoerd door zogeheten staatshackers, cybercriminelen die steun krijgen van een nationale overheid. Hier geeft Yahoo echter weinig informatie over vrij.

Maatregelen

Yahoo belooft alle getroffen klanten op de hoogte te zullen stellen van het incident. Deze gebruikers worden gevraagd hun wachtwoorden te wijzigen en daarnaast een alternatieve verificatiemethode in te schakelen. Daarnaast heeft Yahoo alle onversleutelde beveiligingsvragen en -antwoorden gereset, zodat deze niet kunnen worden misbruikt om toegang te verkrijgen tot getroffen accounts. Ook adviseert de internetgigant alle gebruikers wachtwoorden die sinds 2014 niet zijn gewijzigd zo snel mogelijk te veranderen.

De internetgigant werkt samen met opsporingsinstanties om de datadiefstal te onderzoeken. Ook belooft Yahoo zijn systemen voor het detecteren en tegenhouden van cyberaanvallen te zullen verbeteren.

Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1