Gegevens van 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen

hacker

De gegevens van tenminste 500 miljoen gebruikers van Yahoo zijn gestolen. Onder andere namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, wachtwoorden en beveiligingsvragen en -antwoorden zijn buitgemaakt. Een groot deel van de gestolen wachtwoorden is met het bcrypt-algoritme gehasht. De beveiligingsvragen en -antwoorden zijn slechts in sommige gevallen versleuteld.

Dit maakt de internetgigant bekend. De data is buitgemaakt bij een cyberaanval die eind 2014 plaatsvond. Yahoo vermoedt dat de aanval is uitgevoerd door zogeheten staatshackers, cybercriminelen die steun krijgen van een nationale overheid. Hier geeft Yahoo echter weinig informatie over vrij.

Maatregelen

Yahoo belooft alle getroffen klanten op de hoogte te zullen stellen van het incident. Deze gebruikers worden gevraagd hun wachtwoorden te wijzigen en daarnaast een alternatieve verificatiemethode in te schakelen. Daarnaast heeft Yahoo alle onversleutelde beveiligingsvragen en -antwoorden gereset, zodat deze niet kunnen worden misbruikt om toegang te verkrijgen tot getroffen accounts. Ook adviseert de internetgigant alle gebruikers wachtwoorden die sinds 2014 niet zijn gewijzigd zo snel mogelijk te veranderen.

De internetgigant werkt samen met opsporingsinstanties om de datadiefstal te onderzoeken. Ook belooft Yahoo zijn systemen voor het detecteren en tegenhouden van cyberaanvallen te zullen verbeteren.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.